Værd at vide om Madsuverænitet
- Madsuverænitet er både en politik, en praksis og en bevægelse.
- Det blev skabt af småbønder i det Globale Syd i 90’erne, og blev præsenteret til World Food Summit i 1996 af den internationale småbondebevægelse La Via Campesina.
- Madsuverænitet bygger på en række bæredygtige metoder, der regenererer jordens egenskaber i stedet for at udpine dem, og arbejder med naturen under hensyntagen til økosystemers integritet. I praksis er madsuverænitet ofte forbundet med agroøkologisk landbrug, som fremmer biodiversitet og modstandsdygtighed mod klimakrisen.
- Madsuverænitet værdsætter traditionel, oprindelig og lokal viden, og de færdigheder, som jordbrugere har udviklet gennem mange års arbejde.
- Fokus er på lokal forsyning og prioritering af salg til lokale markeder over international eksport.
- Lokalpolitik kan støtte lokal produktion og hjælpe det med at erstatte produkterne i det industrielle system, give incitamenter for folk til at dyrke mad i byer og hjælpe folk til at modstå virksomhedernes kontrol med fødevarer.