EPA’erne

EPA’erne – Economic Partnership Agreements

EPAerne er en række økonomiske samarbejdsaftaler mellem EU på den ene side, og på den anden side syv forskellige regioner i Afrika, Caribien og Stillehavsområdet (ACP-landene). Aftalerne outliner både handelssaarbejde og udviklingssamarbejde, og har blandt andet til formål at skabe større økonomisk integration for nogle af verdens fattigste lande. I praksis er der dog ikke den store gevinst for de mindst udviklede lande, der med EPA’erne blot bliver endnu mere afhængige af EU, og lettere sidder fats i en stillestående udvikling, hvor man ikke selv er i stand til at producere værditunge varer.

EPA Watch: An introduction to EPAs
⇒ En kort opsummering af EPAernes kontekst og største kritikpunkter
Læs det her.

Stop EPA: Briefing: Still pushing the wrong deal for Africa?
⇒ Policy briefing om EPAerne, hvor de mest kritisable områder gennemgås, herunder General System of Preferences (GSP), regional integration og EUs ufine forhandlingsmetoder.
Læs det her.

EU: Om samarbejde med Afrika
⇒ EUs egen beskrivelse af deres samarbejde med det afrikanske kontinent
Læs det her.

Concord: Who benefits from the EU-ECOWAS EPA?
⇒ Concord Europe sætter spotlight på den EPA, der er forhandlet mellem EU og ECOWAS (Economic Community of West African States), og anbefaler, at at EUs medlemslande ikke ratificerer EPAen, idet den underminerer Vestafrikas mulighed for udvikling. EPAen fratager de vestafrikanske lande muligheden for at bruge en række redskaber til at udvikle forskellige økonomiske sektorer, ligesom man ikke giver mulighed for at kunne konkurrere på en fair basis med EU.
Læs publikationen her.

EurActiv: EU-Africa free trade agreement ‘destroys’ development policy, says Merkel advisor
⇒ Günter Nooke, som er Angela Merkels Afrikakommisær, revser EPAerne og siger, at de direkte modarbejder EUs udviklingsmæssige indsats på det Afrikanske kontinent.
Læs artiklen her.

ICTSD: EU-ECOWAS EPA is not everybody’s succes story
⇒ EPAen mellem de vestafrikanske lande (ECOWAS) og den Europæiske Union (EU) blev forhandlet på plads på trods af massive uenigheder mellem forhandlingspartene. ECOWAS endte med at give sig på en lang række områder, selvom de endnu ikke havde en fælles strategi for handelspolitik, og den nuværende EPA kan vise sig at gå stik imod fremtidig politik. EPAen skal ses i lyset af, at ECOWAS ingen erfaring havde med at forhandle på regionens vegne, mens EU har masser erfaring.
Læs artiklen her.