CETA

CETA – Comprehensive Economic and Trade Agreement

Handelsaftalen mellem Canada og EU er ligesom TTIP under forhandling, og betegnes sommetider som TTIPs slemme lillebror, idet den indeholder mange af de samme mekanismer og klausuler som den foreløbige TTIP-aftale. CETA er stort set færdigforhandlet, og står dermed til at kunne vedtages hvert øjeblik.

TNI: Trading away Democracy

⇒ En gennemgang af hvordan CETAs ISDS-mekanisme vil afholde regeringer fra at handle i offentlighedens interesse. Canada har i forvejen en række negative erfaringer med ISDS-mekanismen i NAFTA aftalen, den nordameriaknske frihandelsaftale.

Læs den her.

CCPA: Making sense of the CETA

⇒ Canadian Centre for Policy Alternatives præsenterer en rapport og uafhængig analyse af den lækkede færdige CETA-tekst. Rapporten gennemgår nogle af CETAs mest omdiskuterede kapitler, og ser blandt andet på aftalens indflydels på intellektuelle rettigheders i medicinalindustrien, investor-state dispute settlement, offentlige services og meget mere.

Læs analysen her.

The Guardian: Think TTIP is a threat to democracy? There’s another trade deal that is already signed

⇒ Modstanden mod TTIP vokser, men samtidig er den canadiske ækvivalent til TTIP allerede færdigforhandlet og underskrevet. Hvis den bliver ratificeret vil det få betydelige konsekvenser for vores demokrati. Det er ‘big business’ mod borgerne.

Læs artiklen her.