Film om Sydafrika
Der findes en række film om Sydafrika på alle landets centralbiblioteker. Som elev kan du også selv låne filmen på det nærmeste centralbibliotek, eller du kan bede bibliotekaren på dit lokale bibliotek om at bestille filmen hjem, så du kan låne den på det folkebibliotek, hvor du plejer at låne.
Din lærer kan desuden låne eller købe filmen hos Det Danske Filminstitut. DFI’s Filmbestilling har tlf: 87.31.77.00.
Du kan søge i DFIs samling på www.dfi.dk. Du kan læse mere om alle de film, der findes på biblioteket om Afrika, Asien og Latinamerika i kataloget “Fjerne Naboer”, som også findes på biblioteket eller kan bestilles hos DFI.
Alle DFIs film er på dansk, eller med danske undertekster.
Addicted to solitude, 1999, 60 min.
Dokumentarfilm om Jon Bang Carlsens møde med to hvide kvinder i Karoo-området i Sydafrika efter apartheid.
Beyers – en afrikaaner taler ud, 1987, 30 min.
Dokumentarfilm om præsten Beyers, der stammer fra en fremtrædende afrikaaner-familie. i 1963 forlod han den Hollandsk Reformerte Kirke, fordi han ikke længere kunne og ville forsvare apartheid.
Det sorte guld, 1996, 52 min.
Dokumentarfilm om Sydafrikas sorte minearbejdere, der som migrantarbejdere lever adskilte fra deres familier.
Dilemma, 1962, 88 min.
Spillefilm om en ung englænder, der får arbejde i Sydafrika under apartheid. Han får venner både blandt sorte og hvide, men forstår efterhånden, at han ikke kan forholde sig neutral til den diskrimation, der foregår. Filmen blev optaget hemmeligt i Sydafrika, og den spillede en vigtig rolle i antiapartheidarbejdet i Danmark.
Gensyn med Johannesburg, 1996, 52 min.
Dokumentarfilmen om instruktøren Henning Carlsens møde med skuespillerne fra “Dilemma” i Johannesburg, efter afskaffelsen af apartheid.
Min afrikanske dagbog, 1999, 45 min.
Dokumentarfilm om børn og fordomme. Hjalmar på 9 år og hans lillebror Simon bor sammen med deres far (Jon Bang Carlsen) midlertidigt i Sydafrika. Hjalmer går i forskellige skoler og får let nye kammerater. Men det Sydafrika han møder ligger meget langt fra hans forestillinger om venlige buskmænd. Det er tværtimod et samfund i rivende forandring. Men racespørgsmålet ligger stadig og lurer under overfladen hos alle.
Nåde er en underlig størrelse, 1997, 40 min.
Dokumentarfilm, der tegner et portræt af den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu, der var en af de ledende skikkelser i kampen mod apartheid. Derudover giver filmen et indblik i Tutus deltagelse i arbejdet i Sydafrikas Sandheds- og Forsoningskomission.
Sydafrikas miljø: i skyggen af apartheid, 1990. 52 min.
Dokumentarfilm om de miljøproblemer, som Sydafrika er efterladt med efter apartheid bl.a. udpining af jorden og ørkendannelse, på grund af overbefolkning i de områder, hvortil regeringen tvangsforflyttede store grupper af landet sorte befolkning.
Tal til mig søstre, 1999, 82 min.
Dokumentarfilm om kvindernes indsats i kampen mod apartheid i Sydafrika. Ud over aktuelle interviews rummer filmen dokumentarisk billedmateriale fra hele århundredet, bl.a. klip fra historiske propagandafilm, som regimet producerede i forsøget på at overbevise (især udlandet) om apartheids moralske legitimitet.
Vejen til et nyt Sydafrika: en video om uddannelse og vold i Sydafrika,
1995, 29 min.
Dokumentarfilm om Sydafrikas unges udannelses- og jobsituation, om deres drømme og håb for fremtiden.
Winnie og Nelson Mandela, 1986, 58 min.
Dokumentarfilm. Winnie Mandela fortæller om sit møde med Nelson, om familielivet, der næsten ikke har eksisteret, om den politiske forfølgelse, om
modstandskampen og om kærlighedsforholdet mellem de to.