Handelsgruppen
Politikerne fremstiller frihandel som noget vi ikke kan få for meget af. Men i Global Aktion mener vi at den neoliberale konsensus om frihandel har ført til at store transnationale virksomheder kan udkonkurrere bønder og arbejdere i det globale Syd, presse lønmodtageres rettigheder over hele verden, forværre klimaforandringer og udhule vores nationale demokrati i et konkurrencestyret 'kapløb mod bunden'
Handelsgruppen indsamler og formidler viden om de overordnede globale strukturer for verdenshandelen, og undersøger hvordan strukturerne øger ulighed, skader miljøet og modarbejder mulighederne for udvikling i det Globale Syd.
I Handelsgruppen snakker vi dog ikke kun, vi laver også aktivisme. Handelsgruppen har repræsenteret Global Aktion i et netværk af danske og udenlandske organisationer, der har arrangeret demonstrationer og aktioner mod de store frihandelsaftaler TTIP og CETA.
Senest har Handelsgruppen arbejdet på rapporten Myter om frihandel: Konsekvenserne af et skævt system, som blev udgivet i slutningen af 2022. Rapporten kritiserer det dominerende frihandelsnarrativ og argumenterer for, at nutidens globale handelssystem fordrer en ekstrem global ulighed, hvor både mennesker og natur i det Globale Syd bliver ladet i stikken, alt imens Vesten og de multinationale virksomheder bliver rigere og rigere. Rapporten giver desuden en række konkrete eksempler på, hvordan frihandelssystemet understøtter udbytning af lande i det Globale Syd. Samtidig skitserer den en række principper for et mere solidarisk, retfærdigt og bæredygtigt handelssystem.
Handelsgruppen har også arbejdet på at promovere en ’bindende traktat for transnationale virksomheder og menneskerettigheder’, der netop nu forhandles om i FN’s menneskerettighedsråd. Traktaten er konkret politisk forslag der prioriterer at beskytte mennesker og miljø frem for profit.
En stor del af arbejdet i handelsgruppen består i at lave oplysningsarbejde, for eksempel ved at rejse rundt i landet og holde oplæg om konsekvenserne ved frihandel og visionære alternativer. Vi laver ligeledes politisk lobbyarbejde, hvor vi mødes med politikere og embedsfolk for at præsentere dem for vores synspunkter og forsøge at rykke ved den politiske konsensus. Det sker ved at være tilstede under konkrete politiske forhandlinger, ligesom vi flere gange har haft foretræde i Folketinget.
Du behøver ikke på forhånd at være ekspert på handelspolitik for at blive del af Handelsgruppen, bare du er interesseret og motiveret for at sætte dig ind i det. Som del af gruppen kan du være med til at udfordre den neoliberale verdensorden og byde ind med alternativer, der sigter mod en mere retfærdig, solidarisk og bæredygtig verden. Skriv til info@globalaktion.dk, hvis du har lyst til at være med.