Bæredygtighedsmålene: momentum for klimaet?

I slutningen af september vedtog verdens ledere 17 nye ‘bæredygtighedsmål’, der skal sikre, at verden bliver et mere ‘bæredygtigt sted’ frem mod 2030. Giver de nyt momentum i klimakampen?

Lanceringen af målene i New York skete med stor pomp og pragt med optræden fra bl.a. Beyoncé, Bill Gates og Meryl Streep, der alle forsikrede, at målene er et afgørende skridt i kampen mod global ulighed og klimakrisen. I Danmark har Venstre-regeringen (umiddelbart før den foreslog nedskæringer) såvel som udviklingsorganisationerne lovprist målene og tydeliggjort, at de igangsætter et momentum frem mod COP21-mødet i Paris til december.

Målene adresserer og konfronterer da også de helt store spørgsmål og udfordringer, som vi står over for i dag – fra hungersnød over ulighed til kønsdiskrimination og klimaet. (Se alle målene her). Når man gennemgår de fine mål, er der imidlertid en stor grundlæggende mangel: nemlig erkendelsen af, at der er bestemte magtfulde aktører, der har interesse i at fastholde status quo. Som Nick Dearden fra Global Justice Now, Afrika Kontakts søsterorganisation, har forklaret: ”Multinationale selskaber nævnes ikke med et ord, men deres magt er jo afgørende ift. den kolossale ulighed, der rammer verden i dag, og de udgør kernen i den nuværende økonomiske model, som tilsyneladende er forberedt på at brænde kloden af i jagten på profit.”

I globale spørgsmål generelt og i SDG-målene i særdeleshed er der en stigende tro på, at frivillige ordninger og markedsmekanismer kan få den slags aktører til at ændre adfærd. Men som den engelske journalist og miljøforkæmper, George Monbiot, forklarer i et nyligt indlæg hænger den logik ikke sammen. En ny undersøgelse har nemlig vist, at frivillige ordninger på alt fra at mindske drivhusgasser i Canada, bevare vandstande i Californien og at beskytte albatrosser på New Zealand har fejlet. Der er ganske enkelt behov for en øget  regulering og et opgør med den magt, som de multinationale selskaber har over vores samfund i dag, hvis vi vil i en mere bæredygtig retning.

Men som Dearden skriver, gør målene desværre intet for at tage det opgør, og det kan ifølge ham give problemer: “Det er umuligt at opnå SDG-målene uden at tage et opgør med de multinationale selskabers magt.”

Array