Vestsahara

Dansk energivirksomhed åbner kontor i det besatte Vestsahara

GreenGo henviser til det danske udenrigsministerium i deres svar om, hvem der har givet dem tilladelse til at operere i det besatte Vestsahara

Den danske energivirksomhed GreenGo, siger at de har det danske udenrigsministeriets og de marokkanske myndigheders tilladelse til at operere i det af Marokko besatte Vestsahara. Global Aktion skriver til undenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, for at høre, om det virkeligt kan være regeringens politik.    

I et svar til Global Aktion og WSRW skriver Anders Heine Jensen, Head of Ptx & Offshore Wind i GreenGo Energy Group A/S:

“With regards to our activities in Morocco and the Dahkla region, we follow the Danish Foreign Ministry’s recommendations for private companies operating in those regions. We also follow the demands and advice set out in the resolution by the Danish Parliament.”

På baggrund af GreenGo’s svar har Global Aktion besluttet sig for, at skrive til Udenrigsministeriet, for at høre om de som GreenGo også mener at Vestsahara er en del af “Marokkos Dahkla region” og om man i ministeriet anbefaler danske virksomheder at investere i besatte territorier, såsom Vestsahara.  

GreenGo’s svar tyder på, at virksomheden mener, at de marokkanske myndigheder kan give dem lov til at etablere sig i det besatte Vestsahara. Det er klart at folkeretten ikke giver en besættelsesmagt denne form for ret. 

Morten Nielsen fra Global Aktions Vestsahara gruppe er stærkt forundret over GtreenGo’s svar på organisationens henvendelse. 

“Danmark anerkender ikke Marokkos suverænitet over Vestsahara, og det samme er tilfældet med EU og FN. Det betyder også at GreenGo ikke kan få deres investering i Vestsahara blåstemplet af udenrigsministeriet eller de marokkanske myndigheder. Hverken Danmark eller Marokko kan give denne form for tilladelser til danske virksomheder.”

 “Vi vil, efter at have forhørt os hos udenrigsministeriet, svare på GreenGo’s brev.” 

Læs GreenGos brev her: Letter to WSRW and Global Aktion – 240514 


Array