Portrætserie
Sultana Khaya: Et ikon i den saharawiske frihedsbevægelse
”Et ikon i den saharawiske frihedsbevægelse”. Sådan beskriver Democracy Now den saharawiske aktivist og menneskerettighedsforkæmper, Sultana Khaya
Foto via Equipe Media’s Twitter
Artikel af Lærke Uhrenholt
I forbindelse med kvindernes kampdag sætter Global Aktion fokus på tre kvindelige aktivister, hvis historier fortjener at blive hørt. Særligt Sultanas sag er mere presserende end nogensinde. Sultana er født og opvokset i den besatte by Boujdour i Vestsahara. Her har hun i mange år været en prominent forkæmper for Vestsaharas frihed gennem fredelige demonstrationer.
Siden den 19. november 2020 har Sultana været under konstant husarrest og er fanget i sit hjem i Boujdour, der er omringet af politi og civilklædte sikkerhedsstyrker fra den marokkanske besættelsesmagt. Under husarresten er hun og hendes familie blevet udsat for vold, chikane og psykisk terror. Alt sammen fordi Sultana er en fremtrædende aktivist, der kæmper for Vestsaharas selvbestemmelse og imod Marokkos brutale besættelse af landet.
Den 13. februar gik videoer og fotos af Sultana viralt. Sultana protesterede politiets belejring af hendes hjem ved at hæve et stort saharawisk flag fra husets tag. Politiet svarede igen med vold, og et stenslag ramte Sultana i hovedet. Billeder af de voldsomme skader gik hurtigt viralt, og under hashtagget #TodosSomosSultana (”Vi er alle Sultana”) har saharawier på blandt andet Twitter udvist solidaritet med Sultanas kamp for friheden. Det er desværre ikke første gang Sultana rammes direkte af besættelsesmagtens brutale midler for at undertrykke aktivister.
I 2007 demonstrerede Sultana Khaya side om side med 500 andre universitetsstuderende i den marokkanske by Marrakech. Demonstrationen blev slået hårdt ned på af det marokkanske politi. Under sammenstødene mistede Sultana sit ene øje, som direkte følge af politivolden. Hun blev transporteret til hospitalet, men modtog først hjælp dagen efter, hvor hendes øje blev syet sammen. ”De ville gøre et eksempel ud af mig, overfor andre kvinder der overvejer aktivisme”, fortæller Sultana i Democracy Now’s dokumentar 4 Days in Occupied Western Sahara.
Sultana har gennem sin aktivisme også sat fokus på netop volden mod saharawiske kvinder i det besatte Vestsahara. Hun kalder selv sin sag for mild i forhold til andre kvindelige aktivister. Desværre er der flere eksempler på kvindelige aktivister, der er blevet fængslet, tortureret, og forsvundet fordi, de kæmper for menneskerettigheder og frihed. Sultanas kamp fortsætter også: Hun er stadig under husarrest, og så sent som fredag d. 5. marts har det marokkanske regime angrebet Sultana og hendes familie med en form for giftige gasser, der blev sprøjtet ind i deres hus.
Det er vigtigt at der lægges pres på de marokkanske myndigheder, og det internationale samfund, for at overholde menneskerettighederne og stå til ansvar for de overtrædelser der har fundet sted i Sultanas sag. Sultana Khaya understreger selv: ”The determination of the people is invincible.”
Hvad kan du gøre?
Du kan læse Front Line Defenders urgent appeal om sagen.
Du kan dele dette opslag, og bruge hashtagget #TodosSomosSultana for at gøre opmærksom på sagen.
Du kan høre vores nye podcast “Vestsahara – Afrikas sidste koloni”, der tager dig i hånden, hvis du vil vide mere om konflikten.
Du kan høre mere om hvordan du kan blive aktiv i solidaritetsarbejdet for et frit Vestsahara ved at skrive til ma@globalaktion.dk
Array