Vestsahara:

Grøn energi er ikke altid god energi?

Marokko har brug for enorme mængder af energi for at opretholde den militære besættelse af Vestsahara og understøtte tyveriet af Vestsaharas resurser; fosfat, fisk, sand og landbrugsjord.

I øjeblikket kommer energien fra vindmøller, bygget gennem kontrakter mellem marokkanske virksomheder og frem for alt tysk danske Siemens. Bæredygtig energi – men ikke med den oprindelige befolkning samtykke og uden at det kommer dem til gode.

I 2012 præsenterede Marokko beslutningen om at bygge 5 vindmølleparker; tre i Marokko og to i de såkaldte “sydlige provinser”, det vil sige det besatte Vestsahara. Det er det marokkanske kongefamilie, der står bag vindenergiselskabet, Nareva, og deltager i det konsortium, ledet af det tyske-spanske vindmølle producent Siemens. De fik kontrakten på alle fem vindmølleparker.

Som en del af kontrakten åbnede Siemens i 2017 en vindmølle fabrik i Tanger i Marokko. Den første kunde var Nareva. Siemens heder i dag, Siemens Gamesa og har deres hovedkvarter i Spanien, efter at Siemens vandmølle division har fusioneret med den spanske vindmølleproducent, Gamesa.

95 procent af al energi, der bruges af Marokkos statelige fosfatfirma OCP, der udvinder fosfat i Bou Craa -minen i det besatte Vestsahara, kommer fra vindmølleparken Foum el Oued uden for El Aaiún. De 22 vindmøller kommer fra Siemens Gamesa i Danmark. Fosfat er en begrænset ressource, og bruges hovedsagelig til produktion af kunstgødning til landbruget.

Den anden vindmøllepark i det besatte Vestsahara ligger uden for byen Boujdour. I 2020 planlagde Marokko en ny enorm vindmøllepark uden for byen Dakhla i det sydlige Vestsahara. Dakhla er den største fiskerihavn med fiskefabrikker og store drivhuse til hovedsagelig tomater produktion, der eksporteres til EU landene, herunder Danmark.

Marokkansk solenergiproduktion i det besatte Vestsahara er stadig i lille skala i Boujdour og El Aaiun, men der er også planer om solcelle anlæg ved Dakhla.

På FN’s klimakonference COP22 i Marrakech, Marokko i 2016, blev der underskrevet nye kontrakter mellem det marokkanske virksomhed MASEN og det marokkansk-fransk-britiske selskab Vigeo Eiris om solenergi i det besatte Vestsahara. Virksomheden har nægtet at besvare spørgsmål fra Western Sahara Resource Watch, et globalt netværk som Global Aktion er en aktiv del af.

Den 21. juli 2021 ankom et skib fra Bilbao i Spanien til El Aaiún i Vestsahara. Skibet var lastet med vindmølle dele, rapporterer Western Sahara Resource Watch. Senere hentede det samme skib mere udstyr i Tanger, og ankom til Vestsahara den 4. august. Syv sådanne forsendelser med vindkraftkomponenter har fundet sted siden slutningen af ​​juni 2021. Det er Siemens Gamesa der har stået bag alle forsendelserne.

Læs mere om Marokkos plan for brug af vedvarende energi i besat land her:  https://wsrw.org/en/news/renewable-energy

Oversat og bearbejdet af artikel af Lena Thunberg fra den svenske Vestsahara Komite.

Array