Krig i Nordafrika

Solidaritet med saharawierne

Demonstration mod mangeårig besættelse af Vestsahara foran marokkansk ambassade i Hellerup efter brud på våbenhvile

I weekenden blev en 29-årig våbenhvile mellem Vestsaharas eksilregering, Saharawi Arab Democratic Republic, og Marokko brudt. En krig er dermed under optrapning mellem Marokko, der har koloniseret Vestsahara siden 1975, og Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne.

Bruddet på våbenhvilen skete efter flere ugers fredelige civile protester, hvor saharawiske demonstranter har blokeret grænseovergangen mellem det af Marokko besatte Vestsahara og Mauretanien ved Gueguerat – en vigtig handelsvej for Marokko.

Ifølge NGO’en Western Sahara Ressource Watch, bruger Marokko Gueguerat til at eksportere produkter fra det besatte Vestsahara gennem Mauretanien.

– Handelsruten i Guerguerat symboliserer straffriheden for Marokkos gentagende overtrædelser af saharawiernes rettigheder, ikke mindst retten til selvbestemmelse, siger formanden for Western Sahara Resource Watch, Sylvia Valentin.

Tirsdag afholdt Global Aktion og kampagnen Frit Vestsahara en demonstration foran den marokkanske ambassade i Hellerup, der skulle vise solidaritet med saharawiernes kamp for retten til selvbestemmelse og et frit Vestsahara, samt protestere mod Marokkos lange og brutale besættelse, undertrykkelse og menneskerettighedskrænkelser mod Vestsaharas befolkning.

Ret til selvbestemmelse
Der var mødt 10-12 politifolk og adskillige politibiler, masser af demonstranter der støttede et frit Vestsahara, fem talere og en moddemonstration med musik, sang, marokkanske flag og skilte, hvoraf et opfordrede til ”no interference in UN progress for Sahara”. Hvilken ”progress” stod der ikke noget om.

– Vi står foran den marokkanske ambassade, fordi vi alle sammen står i solidaritet med saharawierne. Vi demonstrerer for deres ret til selvbestemmelse, for afholdelsen af den længe lovede folkeafstemning, og for et frit Vestsahara. Vi demonstrerer imod det marokkanske regimes undertrykkelse, imod den ulovlige udplyndring af Vestsaharas ressourcer, imod Marokkos ulovlige besættelse med alt, hvad den indebærer. Vi kræver, at Marokko stopper sin militære fremfærd og sin besættelse af Vestsahara, fortalte Mathilde Goldschmidt Andersen, der er aktivist i Global Aktion, de fremmødte.

I modsætning til de fleste internationale konflikter er Vestsahara ikke fuld af gråzoner, sagde medlem af DSU’s internationale udvalg, Simon Dalsgaard.

– Den er sort-hvid. Det her er David mod Goliat. På den ene side står et folks utrættelige men ikkevoldelige kamp for frihed og demokratiske rettigheder og på den anden en ulovlig besættelsesmagt, der er en af verdens værste torturstater, tilføjede han.

Der er dog ikke ret mange der kender til situationen i Vestsahara, pointerede Frederik Damsgaard fra Radikal Ungdom.

– Og det er en skændsel. Vi burde alle sammen kunne bakke op om retten til selvbestemmelse, tilføjede han.

Formand for Folkebevægelsen mod EU, Susanna Dyre-Greensite, mente at EU og Danmark også bærer et ansvar for den langvarige konflikt.

– EU er aktivt med til at udnytte Vestsaharas kolonistatus, og Danmark har også et ansvar. Er det ikke på tide, at vi siger fra overfor besættelsesmagten i Afrikas sidste koloni, spurgte hun retorisk.

Og folketingsmedlem og udviklingsordfører for Enhedslisten, Christian Juhl, forlangte at EU og FN blandede sig mere og fik stoppet de militære overgreb på demonstranterne i Vestsahara.

– Denne konflikt har varet alt for længe og der er kun et svar: international solidaritet, sagde Juhl, og tilføjede, at han havde taget kontakt til udenrigsminister Jeppe Kofod, og opfordret ham til at presse på for at saharawiernes sag.

’Marokko startede angreb’
Præsidenten for Vestsaharas eksilregering (der har holdt til i flygtningelejre i et ørkenområde i naboandet Algeriet siden Marokko invaderede Vestsahara i 1975) og leder af Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario, Brahim Ghali, erklærede nemlig lørdag at våbenhvilen var slut, ”efter at Marokko har overtrådt våbenhvilen ved at angribe fredelig protesterende civile”.

Ifølge det saharawiske nyhedsbureau i flygtningelejrene, Sahara Press Service, har der været skududvekslinger med raketter og maskingeværer flere steder langs grænseområdet.

Den marokkanske statsminister, Saad Eddine El Othmani, gav Polisario skylden for optrapningen af konflikten og advarer om at man var klar til at afværge angreb fra Polisario, skrev Morocco World News mandag.

Saharawiernes udenrigsminister, Salem Ould Salek, udtalte samme dag at en afslutning på krigen afhænger af at Marokko stopper sin illegale besættelse af Vestsahara.

Ifølge det saharawiske nyhedsbureau i Vestsahara, Equipe Media, har hundredevis af saharawier deltaget i fredelige demonstrationer i Vestsaharas hovedstad El Aaiun i det marokkansk-besatte Vestsahara, til støtte for beslutningen om at genoptage krigen med Marokko.

– Besættelsesmagten omringer demonstranterne og opløser demonstrationerne med voldelige midler, skriver Equipe Media i en pressemeddelelse.

FN’s generalsekretær, António Guterres, har udtrykt ”stor bekymring” over situationen. Han advarer samtidig om at en optrapning af konkliften vil have ”alvorlige konsekvenser”.

Ingen vindere
Ifølge tidligere chef for FN’s fredsbevarende mission i Vestsahara Minurso, Kurt Mosgaard, har frustrationerne blandt saharawierne været støt stigende over mange år på grund af den manglende løsning ad FN-forhandlingssporet.

– I flygtningelejrene i Algeriet og i den besatte del af Vestsahara har de unge fået nok af at vente uden udsigt til nogen fredelig løsning. Man føler, at konflikten er blevet glemt, og at blandt andet EU med Frankrig og den tidligere kolonimagt Spanien sælger ud af saharawiernes grundlæggende menneskerettigheder og naturressourcer. I FNs Sikkerhedsråd blokerer Frankrig for løsninger på grund af dets nære bånd med Marokko, fortæller Mosgaard.

En krig vil dog ikke have vindere, men kun tabere, og løsningen skal derfor findes ved forhandlingsbordet med international ret som et styrende princip, mener han.

– Der er en betydelig risiko for, at krigen kan brede sig til nabolandene Mauretanien og Algeriet, så Nordafrika igen vil kunne opleve en altomfattende krig. Det vil sætte den sociale og økonomiske udvikling i stå i regionen og kunne medføre store flygtninge- og emigrant-strømme mod blandt andet Europa, mener Kurt Mosgaard.

Danmark bør dog, ifølge Mosgaard, ikke dække sig ind under, at man blot bakker op om FN og EU.

– Derimod bør vi erkende, at der skal lægges pres på stormagterne i Sikkerhedsrådet, så saharawierne kan få mulighed for selv at bestemme: selvstændighed eller blive en del af Marokko. Vi ville forvente det samme, hvis vi kom i samme situation – meget lig Sønderjylland for 100 år siden, tilføjer han.

Bryder menneskerettighederne
Den Internationale Domstol afviste Marokkos krav på Vestsahara i 1975, kort tid inden marokkanske kampfly, soldater og over 300.000 civile marokkanere havde invaderet landet. Og FN har Vestsahara på listen over ikke-selvstyrende områder og betragter landet som en koloni. Intet land i verden anerkender Marokkos besættelse af Vestsahara.

Menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International rapporterer desuden løbende om tortur og manglende rettigheder for Vestsaharas folk, og amerikanske Freedom House betragter Vestsahara som mindre frit end Saudi Arabien.

 

 

Array