Vestsahara

Biden anerkender marokkansk suverænitet over Vestsahara

I december 2020 medelte daværende præsident Donald Trump at USA ville anerkende Marokkos krav på Vestsahara. En deklaration den Nuværende Biden administration nu bekræfter, at de ikke ikke har til hensigt at ændre.

En af Donald Trumps sidste handlinger inden for udenrigspolitik var et Tweet. Den 10. december annoncerede han, at han havde underskrevet en proklamation, som anerkendte den marokkanske regerings krav på Vestsahara, en omstridt tidligere spansk koloni som Rabat annekterede I 1975. Som gengældelse gik Marokko med til at anerkende staten Israel. Jared Kushner, præsidentens svigersøn og orkestratoren for aftalen, påstod at administrationens mål var humanitært. Kushner udtalte, at den amerikanske deklaration af den marokkanske sejr ville være med til at forbedre livsvilkårene for dem på den polisarioske front, som har efterlyst uafhængighed for Vestsahara I 47 år. “Vi vil have polisario folket til at have bedre muligheder for at leve et bedre liv, og præsidenten følte at denne konflikt holdt dem tilbage,” udtalte Kushner.

Trump og Kushners udtalelser afspejler en blanding af opportunisme, kynisme og ignorance. I sin tweet udtalte Trump “Marokkos seriøse, troværdige og realistiske forslag for autonomi er det eneste grundlag for en retfærdig og varig løsning for fredsbevarelse og for at skabe velstand! ” Dette sprogbrug ser ud til at være taget fra et interview, som den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy gav til en marokkansk avis I 2007. Her brugte Sarkozy udtrykket “seriøs og troværdig” til at beskrive en marokkansk plan om at skabe en autonom Vestsahara region uden fuldstændig uafhængighed. Kushners udtalelse om at ville hjælpe “polisario folket” lød også hult. De oprindelige folk der lever i den omstridte region hedder Sahrawis. Polisario er navnet på deres venstreorienterede rebelske gruppe. De fleste af de 170.000 Sahrawi flygtninge, som på nuværende tidspunkt bor i ørkenlejre i Algeriet, har intet ønske om at flytte tilbage til det område, som Marokko har besat. De frygter kongerigets hemmelige politi, som har mindsket ytringsfriheden, ofte har brugt voldelige metoder og tilbageholdt aktivister. FNs menneskerettigheds kommissions arbejdsgruppe om arbitrær tilbageholdelse har for nyligt anklaget marokkanerne for arrestation af og tortur mod den saharawiske Journalist Walid el Batal, efter der dukkede videoer op, som viste ham blive banket af politiet i byen Smara.

Da Biden administrationen i slut januar overtog fra den tidligere præsident Donald Trump, troede mange, at Præsident Joe Biden ville ændre denne aftale indgået i december 2020 angående Vestsahara nemlig den, at USA anerkendte Marokkos ret til Vestsahara imod Marokkos anerkendelse af Israel. Men så sent som til et pressemøde i juli svarede en talsperson fra det Hvide Hus, at der ikke ville ske nogen ændring i Trumps besluting om Vestsahara.

USA og Marokko har haft en god relation igennem mindst 200 år. I slutningen af juni besøgte Joey Hood fra det amerikanske udenrigsministerium afdelingen for mellemøstlige anliggender i Marokko, hvor han mødtes med den marokkanske udenrigsminister. Men i en pressemeddelelse den 28. juli skriver den amerikanske ambassade i Rabat om Vestsahara:

“I Vestsaharas tilfælde støtter vi en troværdig FN-ledet politisk proces for at stabilisere situationen og stoppe alt vold i regionen. Vi taler med parterne om, hvordan vi bedst kan sætte en stopper for volden og finde en endelig varig løsning. Vi støtter FNs bestræbelser for at udpege en særlig udsending til Vestsahara så hurtigt som muligt. Vi er parate til at engagere os aktivt med alle parter for at støtte denne person.”

Læs mere her

Oversat og bearbejdet af artikel af Lena Thunberg fra den svenske Vestsahara Komite.