Vestsahara

Biden har endnu ikke afklaret sin holdning til Vestsahara

Den nye Biden administration har ikke taget stilling til Vestsahara endnu. Imens deltager USA og Danmark i en militæroperation i områder omkring Vestsahara.

Biden administrationen har stadig ikke afklaret sin holdning til Vestsahara og siger, at de vil høre på de involverede internationale aktører for at afgøre, hvad der er “den bedste vej fremad.”

”Vi konsulterer parterne om den bedste vej fremad, og vi har ikke mere at annoncere” sagde en talsmand for udenrigsministeriet, da AFP spurgte, om de kunne afklare Bidens holdning til Vestsahara, efter udmeldinger fra præsidenten for den marokkanske regering, Saadedín Otmani.

Indtil videre har Biden-administrationen nægtet at afklare, om den vil opretholde aftalen med sin forgænger, Donald Trump

 

Otmani sagde denne søndag, at en del af militærøvelserne mellem Marokko og USA, kaldet African Lion 21, og som er ​​den vigtigste på det afrikanske kontinent, vil blive gennemført “for første gang i det vestlige Sahara”. Øvelsen er allerede startet. 

På forespørgsel fra AFP kommenterede det amerikanske udenrigsministerium ikke disse påstande og den betydning, de måtte have i Bidens afklaringsproces.

Indtil videre har Biden-administrationen nægtet at afklare, om den vil opretholde aftalen med sin forgænger, Donald Trump. Under sin regering anerkendte Washington Marokkos suverænitet over Vestsahara i bytte for en normalisering af forbindelserne med Israel.

“En del af øvelsen finder sted for første gang i den marokkanske Sahara i Mahbas-regionen og nær Dakhla, regionens største by,” understreger Othmani i et Tweet. Dakhla er hovedstaden i det af Marokko besatte Vestsahara. 

Administrationens officielle linje er, at “der blev ikke truffet nogen beslutning” De påpegede også, at Washingtons politik over for dette område bliver revideret, som det blev gjort med Nordkorea og Cuba.

Dansk deltagelse i African Lion 21?

Præsidenten for den marokkanske regering, Saadedín Otmani, siger i et Tweet at en hel række lande, herunder Danmark, skulle deltage aktivt i militærøvelsen, African Lion 21. I Danmarks tilfældes som observatører. Global Aktion har forgæves forsøgt at få en kommentar på rigtigheden af denne påstand fra Forsvarsministeriet eller fra forsvarskommandoen. 

“Danmarks forsvar skal under ingen omstændigheder være med til at blåstemple Marokkos besættelse af Vestsahara”

 

På baggrund af de manglede svar for det danske forsvar, har Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm, nu stillet forsvarsminister Trine Bramsen spørgsmål om sagen og Marokkos påstand om dansk deltagelse i et militærøvelse i det af Marokko besatte Vestsahara. 

Mathilde Goldsmith, der er aktivist i Global Aktions Vestsahara gruppe, er uforstående overfor det ikke er muligt at svare på Marokkos påstand. “Danmarks forsvar skal under ingen omstændigheder være med til at blåstemple Marokkos besættelse af Vestsahara, ved at deltage i en militærøvelse der også finder sted i det besatte land. Jeg håber at det er Marokkos regering, der forsøger at bruge øvelsen i deres sædvanlige spin.”