Trist førsteplads til Dansk rederi

Dansk rederi fortsat største transportør af illegal fosfat

Canadisk selskab forøger deres import af fosfat fra det besatte Vestsahara, med hjælp fra danske Ultrabulk

Western Sahara Ressource Watch udtrykker bekymring over Agrium Inc’ forøgede import af fosfat fra de besatte områder i Vestsahara. Agrium Inc er et større canadisk selskab der primært producerer landbrugsprodukter, hvori fosfat er en vigtig komponent – fosfat der er udvundet i Vestsahara uden saharawiernes, landets oprindelige befolknings, samtykke. Agrium Inc var i 2014-2015 den største importør af det omstridte fosfat og viser nu tegn på at forøge deres import i kalenderåret 2016.

Det danske shippingfirma Ultrabulk A/S er den primære transportør af fosfat for Agrium og indtager således førstepladsen som det rederi der transporterer mest af det illegale fosfat fra Vestsahara. Med Agrium’ stigende aktivitet kan det ikke forventes at Ultrabulk mister denne førsteplads foreløbigt. Afrika kontakt har forgæves forsøgt at få Ultrabulk i tale omkring deres aktiviteter i Vestsahara.

Western Sahara Ressource Watch har ligeledes forgæves, ved flere lejligheder, søgt svar på hvordan Agrium håndterer spørgsmål omkring saharawiernes ret til egne ressourcer. En ret FN sikrer annekterede områder som Vestsahara, men en ret som Agrium og Ultrabulk er med til at underminere.

Agrium er ét ud af kun tre børsnoterede selskaber stadig aktive i fosfat import fra Vestsahara. Sidste marts afslørede Afrika Kontakt at 9 danske banker og pensionsselskaber investerer i netop Agrium Inc.