Klimakamp
Lokale kvindebevægelser kæmper klimakampen globalt
Kvinderne er dem, der bør gå forrest i kampen mod klimaforandringerne. Det mener World March of Women, der kæmper en rettighedskamp i klimaets navn. Afrika Kontakt har mødt dem til en snak om køn, klimaretfærdighed og kampen for lokale løsninger.
Sideløbende med de officielle klimaforhandlinger til COP21, er Paris i disse dage også samlingssted for en bred vifte af verdens græsrødder, der mødes under den fælles overskrift: ”System change – not climate change”. Begivenhederne folder sig ud på Centquatre, der til daglig er hjemsted for nogle af Paris’ mest kreative mennesker, men som i denne uge er forvandlet til et mangfoldigt forum, hvor deltagerne diskuterer alternative og bæredygtige løsningsmodeller på klimaforandringerne.
Også Afrika Kontakt er repræsenteret i diskussionerne om løsningsmodeller og strategier, samt om det fælles samarbejde mellem Nord og Syd. Vi har bl.a. talt med Sophia Ogutu fra Kenya og Graca Samo fra Mozambique, som begge repræsenterer det globale netværk af kvinderettighedsorganisationer World March of Women, om netop dette.
Klimakamp er kvindekamp
Når især afrikanske kvinder rammes af klimaforandringerne, er det bl.a. fordi traditionelle kønsroller stadig dominerer i mange afrikanske lande. Her forventes kvinder at tage sig af de huslige pligter, passe børn og lave mad til familien.
”Lige nu oplever vi både tørker og store flodbølger, der hærger vores lokalsamfund. Her betaler kvinderne den største pris. I nogle områder bruger afrikanske kvinder hvad der svarer til en hel arbejdsdag på at hente vand, som en konsekvens af, at vandreserverne stadig bliver mindre og mindre,” forklarer Sophie Ogutu om kvinders forhold i kenyanske lokalsamfund. “Samtidig er det kvinderne, der bliver tilbage, når flodbølger rammer, fordi de ikke kan lade børn og syge familiemedlemmer i stikken. Mændene derimod har friheden til at løbe for deres eget liv.”
Kvindernes kamp for bæredygtige løsninger på klimaforandringernes ødelæggelser er i høj grad en kamp for rettigheder og mod diskrimination. Konsekvenserne af ændringerne i klimaet rammer, som Sophie Ogutu siger, kønsmæssigt skævt, og derfor vil uligheden mellem mænd og kvinder forstærkes. Kvinderne er altså socialt en særligt udsat gruppe, og hun mener, at kvinderne mister muligheden for at leve et normalt liv, når de konfronteres direkte med konsekvenserne af klimaforandringerne.
Det lokale bliver globalt
Det er fortsat et tabu for kvinder i Kenya at involvere sig i politik, fortæller Sophie Ogutu:
Hvad vi har manglet i diskussionen omkring klimaet er kvindernes stemmer. Vi må gøre op med de afrikanske tabuer og inddrage kvinder i politik – også de unge kvinder, som er fremtiden i vores bevægelser. Alle må lære, at de har en rolle at spille i kampen.
Graca Samo tilføjer, hvor vigtigt det er, at kvinderne deler viden og diskuterer problemerne, så også løsningerne kommer til at reflektere deres virkelighed.
I Word March of Women gør kvinderne en stor indsats for at mobilisere og skabe et forum, hvor problemerne, der knytter sig til klimaproblematikken, diskuteres både i de helt nære lokalmiljøer, men også ud fra et globalt perspektiv. ”Når vi diskuterer disse problemer, må vi inddrage vores politikere og ledere og holde dem ansvarlige for problemerne,” siger Sophie Ogutu, ”vi må samle vores stemmer og i kraft af vores diversitet skabe de ændringer, som vi gerne vil have.”
Det er netop, hvad kvindebevægelser fra hele verden gør, når de i solidaritet allierer og organiserer sig i den globale bevægelse World March of Women, hvor der udveksles erfaringer og i fællesskab arbejdes for at udfordre verdens regeringer i kampen for systemforandring.
Array