Svensk firma:
Stopper leverancer til fosfatmine i Vestsahara
WSRW opfordrer andre til at følge efter
Det svenske firma Epiroc, der sælger boreudstyr til mineindustrien, har meddelt, at det ikke længere vil handle med den kontroversielle fosfatmine i Boucraa i det besatte Vestsahara. Minen ejes og drives af det kongelige fosfatselskab, OCP, der ejes af den marokkanske stat.
Ifølge Western Sahara Resource Watch har Epiroc erklæret, at det ikke længere har nogen aftaler om vedligeholdelse eller leverancer til minen og ingen planer har om at have det i fremtiden. Epiroc var tidligere en del af Atlas Copco, der har samarbejdet med minen siden 2008. Heller ikke Atlas Copco har længere leverancer til minen i Vestsahara.
WSRW har også opfordret det tyske firma Continental, der laver dele til transportbånd til at stoppe samarbejdet med minen i Boucraa. Firmaet kontrakt udløb i juli måned, og det er uvist, om Continental har fornyet den.
Men Tim Sauer fra WSRW i Tyskland siger:
”Vi har opfordret Continental til at fortælle, hvad der er sket med den udløbne kontrakt, og Epiroc har vist, at det er muligt for et firma fortsat at samarbejde med Marokko, men udelukke leverancer til minen i det besatte Vestsahara.
Han understreger, at det er ulovligt for et marokkanske firma at udnytte råstoffer i et besat land uden den oprindelige befolknings samtykke – og dette har sahrawierne ikke givet. De udenlandske firmaer, der hjælper med at holde minedriften i gang, er også med til at støtte den ulovlige besættelse.
”Continental burde følge Epirocs eksempel og straks og uden betingelser give udtryk for, at det afslutter sit engagement med Boucraa. Vi gratulerer Epiroc for at vise ansvarlighed og går forrest,” siger Tim Sauer.
Flere firmaer, der samarbejder med mineindustrien i Vestsahara er Siemens, Caterpillar og Worley Ltd., men der er også eksempler på, at salg af firmaer har ført til ophør af samarbejdet. Det skete for eksempel, da Mærsk købte det tyske transportfirma Hamburg Süd.