'Hjem' er en drøm
Solens bagside
Dokumentar om Vestsahara sætter fokus på saharawierne, som kæmper for retten til at vende tilbage til, og råde over, deres eget land
”For de fleste er ’hjem’ noget håndgribeligt. For os er ’hjem’ en drøm. For dig er ’hjem’ noget eksisterende. For mig er ’hjem’ en kamp. Indeni ved jeg at Vestsahara er mit hjem. Jeg har aldrig set det, men jeg ved at det eksisterer”.
Det fortæller den 32-årige saharawi (Vestsaharas oprindelige befolkning) og journalist, Asria Mohamed, i starten af en ny dokumentar om Vestsahara, ”The Other Side of the Sun”, som er lavet af ngo’en Under the Sun, som hjælper sårbare saharawi-flygtninge. Ligesom de fleste af dem, er hun født op opvokset i en flygtningelejr i nabolandet Algeriet, hvor der bor over 160.000 af hendes landsmænd.
Dokumentaren giver blandt andet et historisk tilbageblik på Vestsahara-konflikten, hvis seneste kapitel begyndte da Marokko med vold, magt og bosættere invaderede den daværende spanske koloni, Spansk Sahara, i 1975. Et kapitel der er endt i et dødvande, efter våbenhvilen i 1991, hvor en folkeafstemning om Vestsaharas tilhørsforhold, kontrolleret af FN, blev lovet, men aldrig afholdt.
Og den fortæller historien om nogle af de flygtninge, som håber på og kæmper for selvstændighed for Vestsahara. Både i flygtningelejrene, med ekstrem hede og manglende fødevare- og medicinske resurser, og i et Vestsahara hvor fredelige protester mødes med vold, tortur og nogle gange drab. Samt om verdenssamfundets manglende handling på en konflikt, der kan ses som en lakmusprøve på viljen til at tage menneskerettighederne alvorligt.
”Det er en fiasko. Siden 1991 har FN brugt mere end en milliard dollars. Og vi er ikke rykket en centimeter tættere på målet om en folkeafstemning. Samtidig foregår der brud på menneskerettighederne og plyndring af naturresurserne i Vestsahara”, fortæller medlem af Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisarios lederskab, samt koordinator for samarbejdet med FN’s fredsbevarende styrke i Vestsahara, Emhamed Khadad.
”Vi er fuldstændigt afhængige af humanitær hjælp. Men vi fortsætter kampen for uafhængighed, selvom vi skulle ende i en massegrav”, fortæller Rabab Deid, som er borgmester i Lemsid-distriktet i flygtningelejrene, og som selv måtte flygte gennem ørkenen med sin familie, da Marokko invaderede Vestsahara.
Og kampen drejer sig om meget mere end land og resurser, konkluderer Asria Mohamed i dokumentaren.
”Det er ikke et stykke ørkenland som de forsøger at redde. Det er de mennesker der bor her, som kæmper for at holde fast i håbet, de familier som de holder sammen på, og den robuste og righoldige kultur som de opretholder under disse barske forhold”.
”Det er ironisk at fremtiden for et folk, der lever under solen, synes dyster og overskygget af mørke skyer, der truer deres ret til at få dækket basale behov. Men du kan hjælpe med til at forandre dette”, tilføjer Asria Mohamed.
Array