Crans Montana Forum

Skal diskutere udvikling i ’sydlige provinser’

International konference skal diskutere økonomisk og social udvikling af kolonien Vestsahara

Vækst og udvikling i Afrika er overskriften for årets Crans Montana Forum, som opfordrer til at man ”sætter mennesker i centrum af moderne sociale dynamikker og udviklingspolitikker”.

Crans Montana Forum arbejder efter eget udsagn for at skabe en bedre og mere human verden. Men organisationen holder for sjette år i træk sin årlige konference i Dakhla i det af Marokko besatte Vestsahara mellem 18. og 21. marts.

Blandt andet skal deltagerne diskutere den økonomiske og sociale udviklingsmodel for Marokkos såkaldte ”sydlige provinser”, hvilket Marokko kalder Vestsahara.

Vestsahara har været besat af Marokko siden 1975. En våbenhvile mellem Marokko og Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario (der af FN er anerkendt som Vestsaharas folks legitime repræsentant) i 1991 skulle have banet vej for en folkeafstemning om uafhængighed for Vestsahara, faciliteret af FN. Men Marokko har siden arbejdet for at sikre, at denne ikke bliver afholdt.

Marokko kritiseres tit for at tæve og torturere fredelige demonstranter og andre brud på menneskerettighederne i Amnesty Internationals rapporter, ikke mindst i Vestsahara, og Vestsahara scorer dårligere end Saudi Arabien på Freedom Houses ”frihed i verden”-skala.

Årets Crans Montana Forum bliver efter al sandsynlighed uden officiel dansk deltagelse.

Senest en dansk udenrigsminister deltog i Crans Montana Forum, var Per Stig Møller i 2014, som var sidste gang CMF ikke afholdtes i Vestsahara, men derimod i den marokkanske hovedstad Rabat. ”Det er ikke noget, udvalget behøver at bruge flere kræfter på”, konkluderede Møller i en rejserapport til folketinget.

Sidste år deltog danske Andersen Consult og andersenb2b.com i Crans Montana Forum. I 2018 deltog konsulentfirmaet Nordekon. Og i 2015 deltog Kristoffer Nilaus Tarp fra DIIS. Han kaldte konferencen ”spild af tid”, og konkluderede, at den bare ”handlede om at Marokko forsøgte at købe sig til lidt goodwill”.

Den Afrikanske Union, som både Marokko og Vestsaharas eksilstat Saharawi Arab Democratic Republic er medlem af, opfordrede i 2018 Crans Montana Forum til ikke at afholde sine møder i Dakhla.

Udenrigsministeriet har ikke svaret tilbage på en henvendelse 22. december om hvorvidt udenrigsministeren, udviklingsministeren, embedsmænd fra ministerierne, eller nogen fra det officielle Danmark deltager i årets Crans Montana Forum i Dakhla.

Update 10. januar:

Udenrigsministeriet oplyser at “hverken udenrigsministeren, udviklingsministeren eller embedsmænd fra Udenrigsministeriet ventes at deltage i årets Crans Montana Forum. Ministeriet er ikke bekendt med om, der vil være dansk deltagelse fra andre sider”.