Portrætserie
Kvinderne i frontlinjen i Afrikas sidste koloni
Saharawiske kvinder går forrest i kampen for frihed på gaden i det besatte Vestsahara og mødes med fængslinger, husarrest og vold. I anledning af kvindernes kampdag fejrer Global Aktion kvindernes rolle i kampen for et frit Vestsahara
Foto af Equipe Media
Artikel af Mathilde Goldschmidt Andersen
I det besatte Vestsahara er hver dag en kampdag, hvor de saharawiske kvinder stædigt kæmper for frihed og retfærdighed. De går på gaden og står ansigt til ansigt med et af de mest undertrykkende regimer i verden – den marokkanske besættelsesmagt.
Saharawiske kvinders stædige kamp for frihed og retfærdighed er en inspiration for os alle. De gør op med stereotype forestillinger om den passive kvinde, der kun er et offer for undertrykkelse og ikke kan gøre modstand. De gør op med patriarkalske strukturer, den brutale besættelse og den dehumaniserende kolonialisme. De kæmper for frihed for dem selv og for fremtidige generationer. Vi skal bakke aktivt op om de saharawiske kvinders kampe, når vi den 8. marts og året rundt kæmper vores egne – for i bund og grund hænger de alle sammen.
Det er bredt anerkendt, at de saharawiske kvinder spillede en afgørende rolle i opbygningen af saharawiernes eksillejre i den algeriske ørken tilbage i 70’erne. De var flygtet gennem ørkenen fra deres hjemland med børn og gamle for at komme i ly for bomberegnen og det marokkanske luftvåben. I sikkerhed på den algeriske side af grænsen fik de stablet et velfungerende samfund med demokratiske strukturer op i det golde ørkenområde, mens primært mændene lå i væbnet krig med Marokko.
Intensiveret crackdown
Saharawiske kvinder er i dag stadig i frontlinjen i kampen for et frit Vestsahara, der siden 1975 har været besat af Marokko. I dag rangerer Vestsahara i den absolutte bund over friheden i verdens lande. Freedom House rangerer i sin nyeste rapport over frihedens tilstand i verdens lande Vestsahara som det land i verden – sammen med Syrien – med færrest politiske rettigheder. Det skyldes blandt andet at det marokkanske regime har intensiveret sin klapjagt på alle kritiske stemmer, aktivister og journalister i løbet af de seneste måneder. I november 2020 brød Marokko nemlig den 29 år lange våbenhvile mellem besættelsesmagten og den saharawiske befrielsesbevægelse, Polisario. Siden da har saharawier i det besatte Vestsahara fået volden, overvågningen og undertrykkelsen af føle i ekstra høj grad. Det gælder selvfølgelig også saharawiske kvinder, som på trods af undertrykkelsen bliver ved med at tro på og kæmpe for deres frihed og et frit Vestsahara. På Kvindernes Kampdag er det kun passende, at sætte fokus på de saharawiske kvinders kamp, som er en del af en årtier lang konflikt, der hvert år bliver brugt millioner af dollars på at få fortrængt i de øvrige dele af verden.
Ikonet, journalisten og den kvindelige Gandhi
Sultana Khaya’s hus har været omringet af marokkansk politi siden den 19. November 2020, og i skrivende stund er hun stadig i de facto husarrest i sit hjem i Boujdour. Alt sammen på grund af hendes krav om et selvstændigt og frit Vestsahara, hvilket i Marokko er strafbart at kræve, da det er et angreb på landets “territoriale integritet”. Selvom hun sidder i husarrest, gør Sultana stadig aktiv modstand mod besættelsen. Hun nægter at finde sig i besættelsesmagtens indskrænkning af hendes og andre aktivisters fundamentale frihed. Udover den psykiske terror, har det ført til gentagne voldelige overfald fra politiets side på Sultana og hendes familie i hendes hus i løbet af de sidste par måneder.
Det er kendetegnende for omverdenens kendskab til det besatte Vestsahara, at størstedelen af informationen kommer fra sociale medier. Nazha El Khalidi er en af de kvinder, som leverer meget af den dokumentation, der er tilgængelig på de sociale medier. Dokumentation, som danner baggrund for rapporter fra internationale organisationer omkring situationen i Vestsahara. Nazha er journalist og aktivist og er en del af mediekollektivet Equipe Media udover også at være reporter for RASD TV, den saharawiske nyhedskanal, der sender fra flygtningelejrene i Algeriet. Reporters Without Borders karakteriserer Vestsahara som et mediemæssigt sort, og en ørken for journalister. Det er næsten umuligt for udenlandske journalister at komme ind i det besatte Vestsahara for at rapportere derfra, og hvis det lykkes at komme ind, er man sikker på at blive deporteret indenfor meget kort tid. Derfor er det saharawiske journalister som Nazha, der er de eneste øjne på jorden.
Aminatou Haidar er ligesom andre saharawiske aktivister konstant i besættelsesmagtens og sikkerhedsstyrkernes søgelys. Ligesom Sultana og Nazha har hun også været i fængsel ad flere omgange. Efter en tilbageholdelse ved en demonstration i 1987 forsvandt Aminatou fra omverdenen i tre år. Hun blev tilbageholdt i et hemmeligt fængsel og tortureret af det marokkanske regime. Populært kaldes hun den saharawiske Gandhi og er et kendt internationalt ansigt. I 2019 vandt hun The Right Livelihood Award, også kaldet den alternative Nobels Fredspris, som en anerkendelse for hendes utrættelige ikke-voldelige kamp for frihed og retfærdighed. En kamp, hun fører med mange saharawiske kvinder, der går på gaden og kræver en ende på besættelsen af deres hjemland og undertrykkelsen af deres folk.
Når kvinder gør modstand, er det ikke uden en høj pris. Som Reporters Without Borders understreger i deres rapport om journalisters vilkår i Vestsahara, er kvindelige journalister og aktivister ekstra udsatte over for det marokkanske regime. Det kommer blandt andet til udtryk ved den gængse praksis hos det marokkanske militær hvor man konfiskerer tilbageholdtes telefoner og offentliggør private billeder og opdigte løgnehistorier om de kvinderne, som skal vanære deres og deres familiers rygte. Alt sammen for at skade aktivisternes integritet, og ødelægge støtten fra deres familier og venner for at få dem til at tie stille og give op på deres kamp.
Du kan læse vores portrætter af de tre kvindelige aktivister her:
- Sultana Khaya: Et ikon i den saharawiske frihedsbevægelse
- Nazha El Khalidi: Under angreb for at fortælle sandheden
- Aminatou Haidar: Fanebærer for ikke-voldelig modstand
Solidarisk 8. marts
Saharawiske kvinders stædige kamp for frihed og retfærdighed er en inspiration for os alle. De gør op med stereotype forestillinger om den passive kvinde, der kun er et offer for undertrykkelse og ikke kan gøre modstand. De gør op med patriarkalske strukturer, den brutale besættelse og den dehumaniserende kolonialisme. De kæmper for frihed for dem selv og for fremtidige generationer.
Vi skal bakke aktivt op om deres kampe, når vi kæmper vores egne, for i bund og grund hænger de alle sammen.
Glædelig kampdag!
Hvad kan du gøre?
Følg Equipe Media på Facebook og Twitter
Følg Nushatta Foundation på Facebook og Twitter
Du kan høre vores nye podcast Vestsahara – Afrikas sidste koloni, der tager dig i hånden, hvis du vil vide mere om konflikten end gennemsnittet
Du kan høre mere om hvordan du kan blive aktiv i solidaritetsarbejdet for et frit Vestsahara ved at skrive til ma@globalaktion.dk.