Portrætserie
Aminatou Haidar: Fanebærer for ikke-voldelig modstand
”Situationen i det besatte Vestsahara bliver værre dag for dag, og det internationale samfund vender fortsat det døve øre til, hvilket tillader at besættelsesmagten [Marokko] fortsat kan handle under fuldkommen straffrihed (…) FN og medlemsstaterne har forpligtet sig til ikke at lade nogen i stikken. Saharawierne må ikke glemmes.”
Foto af Nushatta Foundation
Artikel af Lærke Uhrenholt
Den 1. marts 2021 afholdtes det 46. Menneskerettighedsråd i FN. Her leverede den saharawiske menneskerettighedsforkæmper Aminatou Haidar en presserende appel direkte til UNHCRs højkommissær, og resten af verden, omkring den eskalerende konflikt omkring Vestsahara. Hun sagde blandt andet: ”Situationen i det besatte Vestsahara bliver værre dag for dag, og det internationale samfund vender fortsat det døve øre til, hvilket tillader at besættelsesmagten [Marokko] fortsat kan handle under fuldkommen straffrihed (…) FN og medlemsstaterne har forpligtet sig til ikke at lade nogen i stikken. Saharawierne må ikke glemmes.”
I forbindelse med kvindernes kampdag sætter Global Aktion fokus på tre kvindelige aktivister, hvis historier fortjener at blive hørt. Aminatou Haidar er en af de centrale nøglefigurer i den saharawiske menneskerettighedsbevægelse, og i mere end 30 år været en udtalt forkæmper for saharawiernes ret til selvbestemmelse. Aminatous dedikation til ikke-voldelig modstand har givet hende kaldenavnet ”Vestsaharas Gandhi” da hun i 2019 var en af vinderne af the Right Livelihood Award, der også kaldes ”den alternative Nobelpris”. Hun har arrangeret fredelige demonstrationer, sikret beviser i retssager om tortur af saharawier, og har flere gange sultestrejket for at skabe bevågenhed omkring de mange menneskerettighedsovertrædelser, saharawierne udsættes for.
Aminatou har dedikeret sit liv til ikke-voldelig protest på trods at de brutale og ofte voldelige undertrykkelsesmetoder som besættelsesmagten anvender til at undertrykke saharawierne på daglig basis. For hendes aktivisme er ikke blevet mødt uden konsekvenser af den marokkanske besættelsesmagt. Som mange andre saharawiske frihedskæmpere har Aminatou Haidar og hendes familie har i mange år været udsat for chikane, dødstrusler og vold.
Som kun 20-årig blev hun arresteret af de marokkanske myndigheder, uden nogen form for retfærdig rettergang. Aminatou forsvandt herefter i mere end tre år, hvor hun blev tilbageholdt af politiet og systematisk udsat for udsat for vold, udsultning og tortur. Årsagen? Hun havde malet graffiti og uddelt løbesedler, der krævede et frit Vestsahara. Siden da har hun været fængslet i syv måneder i 2005-2006, hvor hun protesterede imod torturen af hendes medindsatte aktivister og de kummerlige forhold under tilbageholdelsen. I 2009 blevet hun nægtet adgang til sit hjemland, hvilket resulterede i en månedlang sultestrejke i Lanzarotes lufthavn.
De brutale undertrykkelsesmetoder har ikke stoppet ikke Aminatous aktivisme. Da konflikten mellem Vestsaharas frihedsbevægelse og besættelsesmagten Marokko i efteråret 2020 igen eskalerede, grundlagde Aminatou Haider organisationen the Saharawi Organ Against Moroccan Occupation (ISACOM). Organisationer som denne er enestående i de besatte områder, hvor saharawiernes forsamlingsfrihed er ikke-eksisterende. Men den blev hurtigt lukket ned af de marokkanske myndigheder. Kun ni dage efter organisationen blev offentliggjort, igangsatte regimet en efterforskning, da ISACOM ifølge besættelsesmagten ”truer Marokkos nationale integritet”. I samme forbindelse er Aminatou blevet udsat for digitale smædekampagne for at krænke hendes troværdighed og ære – en taktik, der ofte anvendes specifikt mod kvindelige aktivister. Alligevel fortsætter Aminatou Haidar utrætteligt sit arbejde for et frit Vestsahara.
Hvad kan du gøre?
Følg Aminatou Haidar på Twitter, og del hendes vigtige budskaber
Følg ISACOM’s Facebook og Twitter sider, hvor der løbende deles information om menneskerettighedskrænkelser i Vestsahara
Billede af Nushatta Foundation, se deres video hvor Aminatou adresserer FN
Du kan høre vores nye podcast “Vestsahara – Afrikas sidste koloni”, der tager dig i hånden, hvis du vil vide mere om konflikten
Du kan høre mere om hvordan du kan blive aktiv i solidaritetsarbejdet for et frit Vestsahara ved at skrive til ma@globalaktion.dk