Smittefare for saharawier
I marokkansk coronafængsel
NGO’er kræver politiske fanger fra den marokkanske koloni Vestsahara løsladt på grund af corona-smittefare
Fangerne i de marokkanske fængsler har en uforholdsmæssig høj risiko for at blive smittet med coronavirussen. Blandt andet blev over 100 af de 309 fanger i Ouarzazate-fængslet i Marokko, ifølge Global Detention Project, testet positiv for coronavirus i april, men antallet af coronasmittede i marokkanske fængsler er sandsynligvis væsentligt højere.
I alt var der registreret tilfælde af coronavirus i tre marokkanske fænglser i slutningen af april.
Kræver fanger løsladt
De marokkanske fængsler er nemlig overfyldte, fortæller Amnesty International. Organisationen kræver derfor at Marokko løslader tilbageholdte journalister og fredelige demonstranter fra sine fængsler.
26 foreninger der repræsenterer den marokkanske koloni Vestsaharas oprindelige folk, saharawierne, kræver også at saharawi politiske fanger løslades fra fængsler i Marokko. Blandt andet på grund af den coronakrise som har ramt fængslerne. Det skriver ngo’en Nustatta Foundation.
I en appel, skriver de 26 foreninger blandt andet at der lige nu er 39 politiske fanger i marokkanske fængsler, som alle er blevet fængslet for deres støtte til kampen for selvstændighed for Vestsahara. Det mest oplagte eksempel på vilkårlige tilbageholdte saharawi-aktivister er Gdeim Izik-gruppen, tilføjer man.
Blandt de 26 foreninger, er Nushatta Foundation, Equipe Media, Collective of Saharawi Human Rights Defenders (CODESA), Sahrawi Association of Victims of Grave Violations of Human Rights Committed by the Moroccan State (ASVDH), Sahrawi Lawyers Union, Sahrawi National Committee for Human Rights, Sahrawi Youth Union (UJSARIO) og Students Union UESARIO.
Andre organisationer, som Australia Western Sahara Association, har krævet saharawi-fanger løsladt. I et brev til FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, skriver organisationen blandt andet, at saharawi-fanger i marokkanske fængsler sidder fængslet under værre forhold end deres marokkanske medfanger, og derfor er i større fare for at blive smittet med coronavirus.
Diskrimination og tortur
Ifølge Sahara Press Service bliver saharawier der sidder i marokkanske fængsler udsat for diskrimination og chikane.
Og Gdeim Izik-fangernes franske forsvarsadvokat, Maitre Olfa Ouled, udtaler i et interview at coronakrisen er en særlig stor risiko for Gdeim Izik-gruppen, som alle har sundhedsskavanker som følge af den tortur som de er blevet udsat for af de marokkanske myndigheder, samt den manglende adgang til lægehjælp under deres fængselsophold.
Desuden lader hygiejneforholdende i fængslerne meget tilbage at ønske, tilføjer Maitre Olfa Ouled..
Den marokkanske konge benådede og løslod i april over 5.000 fanger. Ifølge Sahara Press Service var ingen af dem saharawier.
De fleste saharawier fra Vestsahara bliver sendt til fængsler i kolonimagten Marokko som politisk fanger, i strid med artikel 76 af den 4. Genevekonvention og FN’s minimumstandarder for behandling af fanger.
Ifølge Amnesty International og Human Rights Watch, samt FN’s tidligere specialrapportør for tortur Juan Mendez, udsættes saharawier for tortur og anden mishandling, uhumske forhold, samt mangelfuld mad og lægebehandling i marokkanske fængsler.
Politiske fanger
19 politiske fanger – den såkaldte Gdeim Izik-gruppe – blev i 2017 idømte lange fængselsstraffe på mellem 20 års fængsel og livstid. Saharawierne var anklaget for at have slået medlemmer af den marokkanske kolonimagt ihjel, under eller efter den marokkanske besættelsesmagts voldelige rydning af Gdeim Izik-lejren i Vestsahara i 2010. Her protesterede over 15.000 saharawier fredeligt imod den marokkanske kolonisering af deres land.
Amnesty International sagde i en udtalelse efter dommen, at dommen var skæmmet af at retten ikke havde undersøgt anklagerne om tortur. ”Det at myndighederne ikke, i over seks år, på tilfredsstillende vis har undersøgt anklagerne om tortur, er en plet på dommen i dag,” udtalte forskningsdirektør i Amnesty Nordafrika, Heba Morayef.
Gdeim Izik-gruppen nægter sig alle skyldige. De siger at de blev tortureret under de marokkanske kolonimyndigheders forhør af dem. De har siddet fængslet siden 2010 i fængsler i Marokko, og har flere gange sultestrejket på grund af forholdene.
”Retssagen var politisk fra starten. Marokko har, med dommen, ville gøre de saharawier, som kæmper for Vestsaharas uafhængighed tavse. Men vi vil fortsætte vores fredelige kamp for at gøre en ende på Marokkos besættelse af vores land,” fortalte Polisario’s daværende repræsentant i Danmark, Abba Malainin efter dommene i 2017.
Array