170.000 i fare

Flygtning i en coronatid

Nedlukning og faren for coronavirus gør en i forvejen næsten umulig situation endnu værre for flygtninge fra Vestsahara

Der bor over 170.000 saharawier (Vestsaharas oprindelige befolkning) i fem flygtningelejre nær Tindouf i Algeriet, der er helt afhængige af hjælp udefra – især fra FN’s World Food Programme (WFP). Der er dog lukket ned for alle ikke-essentielle rejser til, fra og imellem lejrene, undtagen for basale tjenester og madforsyninger.

Blandt andet bliver alle køretøjer der kører ind i lejrene disinficeret, masker og håndsprit uddeles til dem der distribuerer mad og andre produkter, fortæller FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR.

FN’s fredsbevarende styrke i Vestsahara, Minurso, rapporterede den 14. maj at der ikke var fundet nogen tilfælde at coronavirus i flygtningelejrene, men at der har været flere tilfælde i den nærliggende by, Tindouf.

– De nye tilfælde er meget tæt på lejrene, hvilket betyder at risikoen for smitte er nært forestående. Det ville være katastrofalt for en flygtningebefolkning, der allerede har lidt under fire årtiers konflikt, udtalte Oxfams direktør i Algeriet, Haissam Minkara for nyligt.

Oxfam har arbejdet i lejrene siden Marokko invaderede Vestsahara i 1975, og mange tusinder flygtede til de ørkenlignende forhold i nærheden af Tindouf, Algeriet, hvor flygtningene og deres efterkommere stadig bor den dag i dag.

Ifølge norske Støttekomiteen for Vest-Sahara, har mange i lejrene desuden udviklet astma og andre respiratoriske sygdomme, på grund af det tørre, ørkenagtige klima og den støvede luft, hvilket vil gøre smitte med coronavirus endnu mere problematisk.

Smitteudbrud vil være utroligt skadeligt
Ifølge Oxfam mangler sundhedscentrene i flygtningelejrene sengepladser, medicin, beskyttelsesudstyr til sundhedspersonalet og hygiejneprodukter. Der mangler desuden udstyr som respiratorer i lejrene.

– Mange af flygtningene bor meget tæt, og sundhedssituation inkluderer akut fejlernæring, diabetes og anæmi, samt en af verdens højeste udbredelser af cøliaki. Et smitteudbrud vil derfor potentielt være utroligt skadelig, tilføjer Haissam Minkara.

World Food Programme rapporterer at over halvdelen af befolkningen i lejrene lever med fødevareusikkerhed, og at de fleste andre er i farezonen. Over 130.000 modtog fødevarehjælp fra WFP i marts. Dette tal vil stige til over 150.000, forventer WFP.

Ifølge UNHCR, manglede lejrene allerede sidste år vandforsyninger og andre fornødenheder. Ikke mindst på grund af en ”kronisk underfinansiering af de humanitære operationer i Tindouf-lejrene”. Befolkningen i lejrene er desuden afhængig af midler fra den tidligere kolonimagt i Vestsahara, Spanien, som også er lukket ned på grund af coronavirus, og som allerede efter finanskrisen skar i støtten til lejrene.

Selvom det at man har lukket ned for rejser til og fra lejrene er en vigtig del af det at beskytte befolkningen mod coronasmitte, skaber det problemer for en befolkning som i forvejen har endog meget trange kår.

– COVID-19-situationen vil sandsynligvis forværre en i forvejen problematisk fødevaresituation i lejrene, pointerer WFP.

Mangler en plan b
Jalihena Mohamed er enig, og hvis smitten spredte sig til lejrene ville det være en katastrofe, fortæller han. Mohamed bor i Smara-lejren og arbejder i ungdoms- og sportsministeriet, i saharawiernes eksilregering, Saharawi Arab Democratic Republic.

– Coronavirussen ville let sprede sig og dødstallet ville være meget højt. Det ville kun kræve et enkelt tilfælde, på grund af den ringe sundhedsmæssige infrastruktur i lejrene, så den eneste chance vi har, er at gøre hvad vi kan for at forhindre smitten i at sprede sig, fortæller Jalihena Mohamed.

Så alle i lejrene opfordres til at blive hjemme, med mindre de skal hente fornødenheder som mad og vand. Og den humanitære hjælp fungerer, som situationen er lige nu, for der kører 12-15 lastbiler med mad og andre fornødenheder fra Tindouf hver dag, siger han.

– En længere nedlukning vil dog have konsekvenser for os. Vi er afhængige af humanitær bistand, så vi må ikke blive glemt, selvom andre lande også kæmper med coronavirus.

Jalihena Mohamed fortæller samtidig at der er en stigende frustration over denne afhængighed i lejrene, hvor man efterlyser en plan b.

– Vi har brug for fødevaresuverænitet, så vi ikke lider hver gang der bliver skåret i den humanitære bistand. Som det er nu er det Marokko der drager fordel af handlen med Vestsaharas resurser. Hvis det i stedet havde været saharawierne der havde fået udbyttet af denne udplyndring, havde den humanitære bistand slet ikke været nødvendig, pointerer han.

UNHCR fortæller at man har brug for 745 millioner dollars til nye aktiviteter til at støtte corona-forebyggelse og andre aktiviteter i flygtningelejre og værtslande rundt omkring i verden, herunder over 8 millioner dollars til Algeriet alene. World Food Programme har brug for 15 millioner dollars til alt fra informationskampagner og mad, til desinfektion, hospitalsudstyr, kapacitetsopbyggelse af sundhedspersonale og psykosocial støtte til flygtningene.

Array