Lønkompensation til hvem?

Den danske stat og syersker i Asien betaler for Bestsellers overlevelse

Bestseller er Danmarks næststørste modtager af lønkompensation.

60,6 millioner kroner. Så meget får Bestseller A/S og datterselskabet Bestseller Stores Denmark i alt udbetalt af staten i lønkompensation. Dette tal er kun overgået af Københavns Lufthavne. Altså er Bestseller de næststørste modtagere af lønkompensation ifølge DR. Danmark er ikke det eneste land, som Bestseller får støtte fra, i Norge er befolkningen allerede opmærksomme på at en af Danmarks rigeste mennesker er nummer tre på listen over, hvem der får mest kompensation.

Arbejdere i Asien betaler

Samtidig fortæller Scott Nova, administrerende direktør for Workers Rights Consortium (WRC) til den norske avis E24 at Bestseller i individuelle forhandlinger med leverandørerne kræver 1-5 procent i rabat, i nogle tilfælde annullering af 20 procent af ordrer som allerede er producerede, og 90 dages udsættelse af betalingen. “Generelt får de flere procents rabat, og i alle tilfælde får de 90 dages udsættelse. Leverandørerne får ingen assistance fra Bestseller, så de må ud og låne penge. Det er ødelæggende for leverandørerne og arbejderne,” siger Nova. Informationen kommer fra WRCs interviews med folk i leverandørkæden, og som ifølge Nova må holdes anonyme af hensyn til arbejderne.

Den norske organisation Framtiden i våre hender, har bragt problemet frem i lyset i Norge. Deres leder Anja Bakken Riise siger: “Vi mener det er helt hårrejsende at Bestseller, som ejes af en af verdens rigeste mænd, og som endda får del i krisepakken fra den norske stat, udøver et sådant groft pres på sine underleverandører, som i sidste ende ender med at sætte fattige tekstilarbejdere i asiatiske lande under et kæmpe pres. Vi snakker om de mest sårbare af de sårbare, som nu presses af Bestseller”, siger Riise. Scott Nova siger, han frygter at Bestsellers pris-pres vil føre til at leverandørerne i Sydøstasien går konkurs og arbejderne mister deres job. “Hvis de samtidig får statslig støtte i Norge, gør det bare adfærden desto mere skandaløs.”

Hvad bør Bestseller gøre?

Først og fremmest skal de betale for alle varer der er leverede, under produktion og bestilte, til den oprindeligt aftalte pris. Under de aftalte betalingsbetingelser. Dernæst bør de også sikre sig at arbejderne har mulighed for at vaske sig, og har adgang til de lokalt anbefalede værnemidler såsom mundbind eller handsker. Arbejderne skal også kunne holde afstand og sikres ordentlig udluftning på fabrikkerne. De danske myndigheder har de seneste måneder ofte appelleret til borgernes samfundssind, men hvordan får vi Bestseller til at udvise samfundssind, ikke kun i Danmark og Norge, men i alle deres aktiviteter verden rundt?

Bestseller: Annulleringer er sket i overensstemmelse med leverandøraftaler

Talsperson for norske Bestseller henviser i sit svar til E24 til selskabets pressemeddelelse om håndteringen af underleverandørerne under covid-19-krisen, hvor det blandt andet hedder, at Bestseller ikke har annulleret bestillinger uden at det har været efter aftale med leverandøren. “Bestseller støtter det ILO-baserede initiativ “Covid-19: Action in the global garment industry” sammen med en række andre mærker og interesseorganisationer. Vi har valgt at gå i dialog med alle vore leverandører for sammen at finde en løsning på krisen. Bestseller stod i starten af krisen i en meget stor likviditetskrise og i den første måned alene tabte vi 100 millioner danske kroner om dagen, skriver Jørgensen til E24. Men man må huske på, at det er ikke “forhandlinger” mellem ligeværdige parter. Fabrikkerne er desperate og deres regeringer har ikke råd til de samme hjælpepakker, som vores egne firmaer får del i herhjemme.

Krise for hvem? Hvad går vores skattekroner til?

Verden står midt i en kæmpe krise, og det er klart at nogle må betale. Men når vi engang ser tilbage på dette, hvem har så betalt? De store firmaer, den danske og norske stat eller arbejderne?

 

Kræv svar: har jeg købt tøj produceret af tvangsarbejdere?

Har du spekuleret over, om du har noget Bestseller-tøj i dit klædeskab, som kan være produceret af tvangsarbejdere i Kina? Ved du egentlig, hvor mange brands, Bestseller ejer? Vidste du at f.eks. JACK & JONES, JUNAROSE, JACQUELINE DE YONG, MAMALICIOUS, NAME IT, NOISY MAY, OBJECT COLLECTORS ITEM, ONLY, ONLY & SONS, PIECES, SELECTED, VERO MODA, VILA CLOTHES and Y.A.S. alle er Bestseller-brands? Bestseller er tagget i dette Facebook-opslag, så du kan lægge et foto op af dit Bestseller-tøj og spørge, om Bestseller kan garantere, at det ikke er blevet produceret ved hjælp af tvangsarbejdere.