Ny rapport afslører:

Tvangsarbejdere syr tøjet for Bestseller

Bestsellers Jack & Jones-tøjmærke er et af de mærker, som får produceret tøj af tvangsarbejdere. I en ny rapport vurderes det, at det er usikkert, om der overhovedet er produktion i Kina, der er fri for brug af tvangsarbejde.

Rapporten ‘Uyghurs for Sale – Re-education, forced labour and surveillance beyond Xinjiang’ skrevet af den australske NGO ASPI beskriver en næsten ubegribelig skala af slaveri i tekstil- og techindustrien. Det foregår i Kina og er styret af regeringen. Virksomheder over hele verden tilbydes ‘veluddannede’, det vil sige tvangs-kulturomvendte, arbejdere fra Kinas nordvestlige provins, Xinjiang. Tøj- og skofabrikker tilbydes f.eks. på et website at de kan bestille minimum 100 arbejdere ad gangen, men sikres så også arbejdere, der “tåler modgang”.

Mærkerne

I alt 82 internationale mærker er oplistet i rapporten ud over Jack & Jones, heriblandt tøjmærkerne Abercrombie & Fitch, H&M, Marks & Spencer, Muji, Patagonia, Zara og skomærkerne Adidas, Fila, Nike og Puma. Stort set alle de elektronikmærker, man kan komme i tanke om, er også nævnt, heriblandt Amazon, Apple, Acer, Asus, Google, HP, HTC, Huawei, Samsung, Siemens, Lenovo, LG, Sony og Dell. I alle disse mærkers produktion er der på forskellig vis tvangsarbejdere fra Xinjiang. Det kan være en del af arbejderne på en given fabrik, fabrikker eller gennem indviklede underleverandørkæder.

Moderne slaveri

I alt skønnes 80.000 arbejdere fra Xinjiang at være sendt i tvangsarbejde mellem 2017 og 2019. Det vurderes i rapporten, at praksissen er så udbredt, at det er usikkert at dømme produktion i Kina fri fra tvangsarbejde overhovedet. Alvoren er svær at overdrive. Denne praksis er systematisk og burde udløse en alvorlig drøftelse hos Kinas handelspartnere, ikke mindst EU. Internationale menneskerettighedsorgansationer, såsom Amnesty International, har kraftigt fordømt brugen af tvangsarbejde og arbejdslejrene.

Det understreges i rapporten, at løsningen ikke er at stoppe alle ordrer lagt hos kinesiske fabrikker. Men den kinesiske regering skal sikre udenlandske virksomheder fri adgang til at undersøge forholdene hos deres leverandører. De internationale mærker, heriblandt Jack & Jones og modervirksomheden Bestseller skal som det første se i øjnene, at de får produceret varer med tvangsarbejde, og de skal straks iværksætte en grundig undersøgelse af forholdene på deres leverandørfabrikker. Bestsellers Code of Conduct tilsiger allerede dette, men spørgsmålet er om de gør nok for at sikre sig, at det faktisk bliver gjort.

Lovgivning nu!

Som det er nu, er FN’s og OECDs retningslinjer om nødvendig omhu (due diligence) ganske frivillig for firmaer at følge. I Labour Action gruppen i Global Aktion går vi ind for, at nødvendig omhu fastsættes som lov. Virksomhederne har et klart ansvar for hvordan deres produkter produceres. I Storbritannien har de allerede deres Modern Slavery Act til dette, og Frankrig har også lignende, men altså ikke Danmark eller EU. SF, Alternativet og Enhedslisten fremsatte i januar 2019 et lovforslag, der netop ville have Danmarks virksomheder gjort lovpligtigt ansvarlige for menneskerettighedsovertrædelser i deres leverandørkæde (B 82 Forslag til folketingsbeslutning om at gøre det lovpligtigt for virksomheder at udøve nødvendig omhu på menneskerettighedsområdet og om indførelse af effektive retsmidler). Forslaget er desværre bortfaldet. Vi kan kun opfordre til, at forslaget tages op igen.

Link til rapporten: Uyghurs for Sale – Re-education, forced labour and surveillance beyond Xinjiang

Array