Direkte appel fra arbejderne til Bestseller-direktøren

Kære Hr. Anders Holch Povlsen – grib ind!

Vi følte håb, da vi opdagede, at du er ejer af mere end ti godser i Skotland med 89.000 hektar jord. Det var også betryggende at vide at bare værdien af Aldourie-slottet alene, som estimeres til at ligge på 21 millioner dollars, er nok til at betale vores årlige løn 19.000 gange. Manden med sådanne rigdomme behøver bestemt ikke drage fordel af den globale pandemi ved at ødelægge vores fagforeninger.

Yangon, den 22. juni, 2020

Kære Hr. Anders Holch Povlsen,

Vi er arbejderne, der fremstiller Vero Moda og ONLY-tøj for dine forretninger. Vi har lavet dit tøj i årevis, og arbejder i fabrikker, der leverer til mærkerne fra Myanmar. Vi er langt fra dit hjem i Danmark, men vi føler en vis nærhed til dig, nu når vi har brugt meget af vores voksne liv på at sy dit tøj med vores hænder. Vi har hørt, at du begyndte at arbejde i en ung alder på lageret i ​din fars butik. Ligesom du, startede de fleste af os også i en ung alder med at arbejde med tøj. Vi håber, at vi med vores brev finder dig sikker og sund i disse svære tider under den globale pandemi.

Vi ved, at du tager BESTSELLERs medarbejderes velbefindende alvorligt, derfor skriver vi til dig med denne forfærdelige nyhed. Vores helbred, sikkerhed og velfærd ser ikke ud til at være vægtet særlig højt hos Huabo Times og Rui-Ning, to af fabrikkerne i Myanmar, hvor BESTSELLERs tøj produceres. Da pandemien begyndte, fortsatte mange arbejdstagere som os med at fremstille dit tøj, selv da fabriksledelsen oprindeligt undlod at sørge for sikkerhedsforanstaltninger såsom ansigtsmasker og social distancering som en måde at beskytte os selv og vores familier mod Covid-19. Nu har ledelsen benyttet sig af den globale krise som en mulighed for at ødelægge vores fagforeninger og afskediget fagforeningsmedlemmer i massevis. Ledelsen har retfærdiggjort deres handlinger på baggrund af coronavirussen og brugt de økonomiske følger som en undskyldning, men hvordan kan det medføre, at de kun fyrer fagforeningsmedlemmer, imens arbejdstagere, der ikke er i fagforeninger kan fortsætte arbejdet? Vi har brug for vores fagforeninger, vi har brug for vores kollektive stemme for at sikre, at vi bliver hørt, når vi meddeler vores bekymring for vores rettigheder, vores helbred og sikkerhed i denne globale krise uden fortilfælde.

I Huabo Times-fabrikken har ledelsen brugt covid-19 som påskud for at opsige alle 100 fagforeningsmedlemmer (blot få dage efter, at vi indsendte vores fagforeningsregistrering). De påstod at opsigelserne ville gøre det nemmere for arbejderne at holde en sikker afstand til hinanden. Men blot 4 dage efter afskedigelsen, overførte ledelsen 200 arbejdstagere, som ikke var i fagforening, fra en af ​​deres andre fabrikker som erstatning for fagforeningsarbejderne.

I Rui-Ning-fabrikken protesterede vores fagforeningspræsident mod masseafskedigelse af 298 fagforeningsmedlemmer og blev efterfølgende angrebet af bøller med knive, der er under stærk mistanke for at være i forbindelse med fabriksledelsen.

Det dristige i at se en så alvorlig krise som blot en mulighed for at ødelægge vores fagforeninger og udnytte os yderligere, er samvittighedsløs.

Disse fyringer har været meget hårde for os. Vi tjener cirka $3,00 om dagen på fabrikkerne, så vi har ingen opsparinger. Vi har børn der skal have mad. Vi har syge forældre, hvis medicinregninger vi skal betale. Situationen skræmmer os.

Men da vi fandt ud af, at du, Anders Holch Povlsen, er ejeren af ​​BESTSELLER, turde vi håbe igen. Du, Anders, ville bestemt ikke forsøge at tjene penge på Covid-19 og ville ikke påskønne denne type behandling af arbejderne, der fremstiller dit tøj.

Vi følte håb, da vi opdagede, at du er ejer af mere end ti godser i Skotland med 89.000 hektar jord. Det var også betryggende at vide at bare værdien af Aldourie-slottet alene, som estimeres til at ligge på 21 millioner dollars, er nok til at betale vores årlige løn 19.000 gange. Manden med sådanne rigdomme behøver bestemt ikke drage fordel af den globale pandemi ved at ødelægge vores fagforeninger.

Vi følte håb, da vi opdagede, at du har doneret 100.000 antistofprøver og beskyttelsesudstyr til det danske sundhedsvæsen. Den mand, der ikke sparer nogle udgifter til at bekæmpe virussen på folkets vegne, ville da ikke tolerere, at pandemien blev brugt som påskud til at forværre vores arbejdsvilkår.

Vi fandt ikke mange ord direkte fra din mund, men dette citat var iøjnefaldende for os: ”Hvis du er i stand til og har evnen, bærer du også ansvaret for at bidrage og redde vild natur”. Vi kan ikke lade være med at tænke, at dette også gælder for arbejdstagere: Hvis du er i stand til, og har evnen, bærer du også ansvaret for at bidrage til kampen for arbejdstageres rettigheder.

Men nu har vi ventet i flere måneder på din hjælp, og vi har stadig ikke noget arbejde. Vi har ikke mere mad. Vi har ikke flere penge. Vores håb svinder ind imens vi stadig venter på Anders Holch Povlsen.

Anders, årtiets forretningsmand ifølge Berlingske, vi beder dig om at gribe ind og kræve genansættelsen af alle de fyrede fagforeningsmedlemmer, der fremstiller dit tøj i Myanmar. Vi kan ikke vente længere.

Én verden, en filosofi, en familie – vi holder på fligen af et lille håb om, at vi er en del af denne familie.

 

Med venlig hilsen

Arbejderne på Rui-Ning-fabrikken og Huabo Times-fabrikken, BESTSELLER tøjproducenter i Myanmar

 

Hr. Kyaw Thu Zaw, Rui-Ning fabrik

Hr. Min Wai, Rui-Ning fabrik

Fr. Thuzar Aye, Rui-Ning fabrik

Fr. Zin May Thu, Rui-Ning fabrik

Hr. Aung San Oo, Rui-Ning fabrik

Hr. Win Htut, Rui-Ning fabrik

Hr. Htwe Ko Ko, Rui-Ning fabrik

Hr. Han Linn Tun, Rui-Ning fabrik

Fr. Khinmar Hmwe, Rui-Ning fabrik

Fr. Thuzar Htwe, Huabo Times fabrik

Fr. Nweni Lin Thitsar, Huabo Times fabrik

Fr. Zarchi Pont Pont Nway, fabrik fra Huabo Times

Mr. Pwint Lin Aung, Huabo Times fabrik

Fr. Wutyee Tun, Huabo Times fabrik

Fr. Naing Win San, Huabo Times factory
Fr. Su Mon Htwe, Huabo Times factory