Marokkansk charmeoffensiv i EU

Marokko er lige nu under loopet i EU, både med korruptionsskandalen #morrocogate og i genforhandlingen af fiskeriaftalen ud fra Vestsaharas kyst. Interessant er det, at en række statsstøttede kampagner er begyndt at dukke op i EU’s hovedstad Strasbourg. En charmeoffensiv sat i værk af det statslige flyselskab Royal Air Maroc, i et forsøg på at sætte Marokko i et bedre lys. 

Siden maj, har en stor kampagne reklameret med billige flybilletter fra Strasbourg til “Marokko”, men faktisk er der tale om falsk reklame. For de billige billetter er til Dakhla i den sydlige del af Vestsahara og altså slet ikke til Marokko.  

Hverken FN eller resten af det internationale samfund anerkender Vestsahara, hvor byen Dakhla ligger som en del af Marokko. Dette på trods af at Marokko besatte Vestsahara i 1975 efter de spanske kolonister forlod området. Mellem 2015 og 2021 har EU-Domstolen afsagt seks domme, der tydeligt præciserer, at Vestsahara (og dermed heller ikke byen Dakhla) ikke er en del af Marokko.

Parallelt med kampagnen, har den marokkanske generalkonsul i Strasbourg også presset på for at sende unge europæere til Dakhla. I februar 2023, rejste han selv med en ungdomsgruppe til byen. Besøget blev promoveret på sociale medier og en rapport blev publiceret fra besøget. Ud fra promoveringen ser det dog ud til at de unge er blevet misinformeret om hvilket land de har besøgt. I stedet er de blevet brugt i et led til at legitimere besættelsen af Dakhla fra et internationalt publikum til de marokkanske befolkning.  

 

Læs mere:

EU-Parlamentet forbyder Marokkos politikere og lobbyister adgang til EU-parlamentet