Polisario tilbyder spanske fiskere at fiske lovligt ud for Vestsaharas kyst

Polisarios repræsentant i Spanien, Abdula Arabi, har åbnet en dør på klem for spanske fiskere fra De Kanariske Øer til fortsat at kunne fiske ud for Vestsaharas kyst. Polisario er frihedsbevægelsen for det saharawiske folk, som kræver suverænitet over Vestsahara. Både FN og EU-Domstolen anerkender saharawiernes lovlige repræsentant Abdula Arabi.

Spanske fiskere har i mange år kunnet udnytte en fiskeriaftale indgået mellem EU og Marokko, selvom EU-Domstolen flere gange siden 2018 har dømt aftalen for ulovlig. Fiskeriaftalen udløber denne sommer. Ifølge den spanske avis El Independiente tilbyder Polisario de spanske fiskere en lovlig aftale. 

Manuel Devers, der er saharawiernes advokat og har ført sagen ved EU-Domstolen, udtaler til El Independiente, at EU-Kommissionen ikke kan genforhandle den ulovlige aftale. Polisario ønsker ikke at ødelægge livsgrundlaget for de spanske fiskere og er derfor villig til at forhandle om en ny fiskeriaftale. Rent juridisk tilhører fiskerettighederne Vestsahara og Polisario kan derfor indgå en aftale om private fiskelicenser med de spanske fiskere. I forvejen får de spanske fiskere hovedparten af licenser, der stammer fra den ulovlige aftale mellem EU og Marokko.