Læs rapporten her:

Total undertrykkelse – Aktivististers kamp mod EACOP-projektet i Uganda

Rapporten viser, hvordan klimaaktivister oplever forfølgelse i Uganda på grund af deres kritik og modstand mod opførelsen af Afrikas længste olieledning, EACOP, som løber fra det centrale Uganda til kysten i Tanzania.

Denne rapport fokuserer på perspektiverne og førstehåndserfaringerne fra fem klimaaktivister i Uganda, som i øjeblikket kæmper for at stoppe opførelsen af pipeline-projektet. Aktivisterne blev interviewet i foråret 2023. Hovedresultaterne er sammenfattet, og centrale citater fra disse interviews er udvalgt og præsenteret i den vedhæftede rapport. De fem interviewede aktivister har spillet en væsentlig rolle i udformningen af afsnittet “Hvad kan gøres?”, der sikrer, at anbefalingerne tilpasses de lokale aktivisters krav i Uganda.

Ved at fokusere på historier om aktivister på stedet, dem der er i frontlinjen i modstanden mod EACOP i Uganda, sigter rapporten mod at opnå en større forståelse af konteksten, betingelserne og omfanget af det, der står på spil. Den politiske undertrykkelse, som disse aktivister er udsat for, forbliver ofte skjult og urapporteret. Derfor er førstehåndsberetninger uvurderlige for forståelsen af aktivismen mod EACOP i Uganda. 

Desværre er TOTAL’s optræden i Uganda ikke et enkeltstående eksempel, men en del af en trist række, hvor mord, forsvindinger og trusler er normale. En oversigt over, hvilke danske investorer der er involveret i EACOP-projektet, findes i rapporten.