Tale til TOTAL og PFA

EACOP er gammeldags kolonialisme

Demonstration imod EACOP d. 27/5

Vi er idag til demonstration imod EACOP, East African Crude Oil Pipeline. EACOP kommer til at udlede 34 millioner ton CO2 årligt. Eller… det er egentlig ikke rigtigt. Fordi EACOP kommer ikke til at udlede CO2. EACOP kommer til at forsyne Europa og vestlige virksomheder 34 millioner ton CO2 de kan brænde af. Det virker som same-same men det er en vigtig forskel:

EACOP er bygget, så virksomheder i det globale nord kan udvide deres profit og akkumulere mere magt med 34 millioner ton CO2 om året. CO2 er magt fordi CO2 er penge. Det er 34 millioner ton CO2 som kunne være blevet i jorden, eller brugt af afrikanske økonomier til at udvikle deres samfund. Men det er ikke det der sket. TOTAL er et fransk firma, der bygger EACOP og hiver al den profit som EACOP skaber ud af Afrika.
Det er ikke TOTAL der udvikler Afrika med Eacop, det er Afrika der udvikler TOTAL.
Allerede idag, tager for 40 kroner fra Afrika for hver ene krone vi giver i udviklingsbistand. Dette enorme dræn af Afrikas ressourcer kommer EACOP kun til at udvide.
Det betyder at EACOP ikke er godt skjult neokolonialisme. Det er ikke raffineret land grapping igennem træplantningsprojekter fx. EACOP er god gammeldags kolonialisme med massefordrivelser, mord og korruption, for at hive natur ressourcer til vesten.

Og EACOP står ikke alene, men er i en lang række af fossile projekter sat igang af TOTAL i Afrika.

Total har en ide om at projektet kan gøres skånsomt imod miljøet. Total vil gerne sikre biodiversiteten i naturparken hvor EACOP skal bygges, så de har hyret en masse “rangere”, altså paramilitære vagter, der kan jage civilbefolkningen ud. Det er en vigtig pointe at Total ser sig selv, for at være på vej mod deres mål om CO2 neutralitet i 2050.
Total har blod nok på deres hænder, til vi har givet op på at smadre deres ry. Total overlever ikke som virksomhed på grund af deres renommé. Total overlever fordi de kan leverer profit. Fordi de har mestret kunsten at akkumulere profit igennem destruktion. Fordi de ved hvordan man tjener penge på kriser. Det er endnu en vigtig pointe, fordi acceptere vi denne simple logik acceptere vi en ny taktik: vi skal ikke prøve at fortælle verden, hvor ond og umoralsk TOTAL er – fordi det ved verden godt. Vi skal ty til andre midler.
Global Aktion håber at TOTAL engang blive omtalt – ikke som en virksomhed der var sort og ond engang – men som en virksomhed der eksisterede engang.
PFA Pension? Se den er en anden historie.
Som ung aktivist har jeg en masse spørgsmål til ideen om pension: kommer jeg til at blive gammel nok til at få nytte af den? Vil pensionskasserne stadig eksisterer når det bliver min tur? Vil jeg prioritere min alderdom højt nok til at sælge mit voksne liv til lønslaveri?

Men PFA pension gør det rimelig nemt at tage det valg. Fordi selvfølgelig vil jeg ikke have en eneste krone investeret i et pensionsselskab, der bruger min opsparing på mord og destruktion.

Så jeg siger til jer PFA: I situationer som denne vælger vi alle side. I har valgt TOTAL. I har valgt siden der nyder kortvarig profit på bekostning af liv, jeres ry og vores fælles fremtid. I situationer som denne vælger vi alle side, og I har valgt forkert. Det var en dum ide. Der findes en liste inden i os alle sammen for virksomheder, der tjener profit på andre menneskers død. I er røget på den liste.

Det kan I gøre noget ved. Træk jeres investeringer ud af EACOP idag.
Array