Frihandel
Vil Trump sende TTIP til hjørne som TPP?
Donald Trump har allerede trukket USA ud af handels-aftalen TPP, og den protektionistiske handelspolitik har sendt TTIP i koma, men vil CETA aftalen genoplive TTIP? Afrika Kontakts handelsgruppe har set på aftalernes status og følger løbende udviklingen
Kampen mod udemokratiske handelsaftaler fortsætter for fuld kraft i 2017 og lige nu er der fokus på CETA, handelsaftalen mellem EU og USA. Men hvad sker der egentligt med den mere kendte aftale mellem EU og USA, TTIP? Europaparlamentets vedtagelse af CETA aftalen har skabt fornyet håb i EU for genoplivning af forhandlingerne om frihandelsaftalen TTIP, men kan USA ende med at give aftalen dødsstødet?
Hvad står frihandelsaftalerne for
- TPP (Trans-Pacific partnership): Aftale mellem 12 lande med grænse til Stillehavet (Japan, Malaysia, Vietnam, Singapore, Brunei, Australia, New Zealand, Canada, Mexico, Chile, Peru og USA)
- TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership): Aftale mellem USA og EU
- CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement): Aftale mellem EU og Canada
- NAFTA (North American Free Trade Agreement): Aftale mellem USA og Canada
Med Donald Trump som præsident er der meget, der er usikkert og alt fra retsprincipper og basale rettigheder er på gyngende grund. Det også endnu uvist hvordan Trump vil forholde sig til TTIP. Trump har med sin ’America first’ retorik indledt en kampagne for protektionistisk handelspolitik. Han har allerede taget livet af TPP, handelsaftalen mellem USA og 11 andre lande som grænser op til Stillehavet.
Trump og TPP
Trump har kaldt TPP aftalen uretfærdig og udtalt at den vil få amerikanske jobs til at forsvinde. For at TPP skal bestå i sin nuværende form, kræver det at mindst seks lande, der tilsammen står for 85 % af landene økonomiske output ratificerer aftalen. For at opfylde disse kriterier er det nødvendigt at USA ratificerer aftalen. TPP er i USA blevet kritiseret for at være forhandlet bag lukkede døre i en uigennemskuelig proces. Aftalen er også kritiseret for at favorisere multinationale virksomheder og andre lande på bekostning af amerikanske jobs og national suverænitet. Handelsaftaler som TPP og TTIP vil også kunne udfordre amerikansk lovgivning om Buy American, der på nuværende tidspunkt favoriserer amerikanske virksomheder frem for udenlandske ved offentlige udbud. Trump har udtalt, at hans protektionistisk handelspolitik vil indebære et ændret fokus fra store multinationale handelsaftaler til fair, bilaterale handelsaftaler, der skal bringe jobs og investeringer i industrien tilbage til amerikanske jord. Det er store løfter, men er der nu også tale om fair aftaler hvis de først og fremmest vil varetage amerikanske interesser og kan Trumps agenda gavne modstanden mod TTIP i Europa?
Hvad så med TTIP?
TTIP´s levedygtighed siges at have fået et knæk med Brexit, og med Trumps kritiske holdning til TTIP åbnes der mulighed for at forhandlingerne omkring TTIP lægges på is, eller genforhandles i en ny form. Trump har ytret, at TTIP vil skade amerikanske arbejdere og undergrave amerikanske virksomheders mulighed for at skabe vækst. Han har blandt andet udtalt, at han vil beskytte amerikanske virksomheder mod globaliseret samhandel ved at indføre skatter på kinesisk import på op til 45 %. Trumps modstand mod multilaterale handelsaftaler synes at være konsistent i forhold til udtalelser om, at han også ønsker at afskaffe NAFTA (the North American Free Trade Agreement) og hans kritiske holdning til USA´s medlemskab af Verdens handels organisationen (WTO). Allerede i september sidste år udtalte den tyske økonomiminister Sigmar Gabriel, at forhandlingerne mellem USA og EU om TTIP har de facto slået fejl. Den franske statsminister Manuel Valles udtalte ligeledes at forhandlingerne var gået i stå. En udtalelse der gav ekko blandt både belgiske og østrigske ministre.
Dog er det alt for tidligt at afskrive TTIP, både underskrivelsen af CETA og udmeldinger fra EU’s handelskommissær viser at der i hvert fald i EU stadig er en forsigtig optimisme omkring aftalen. EU’s handelskommissær, Cecilia Malmström, udtalte eksempelvis at forhandlingerne mellem USA og EU om TTIP ikke var lagt på is og at forhandlingerne vil fortsætte i det nye år med den nye amerikanske administration. TTIP er heller ikke nær så langt i forhandlingerne som TPP og CETA, og på trods af Trumps modstand imod multilaterale handelsaftaler, er det langt fra sikkert at han vil give TTIP samme medfart som TPP. I Afrika Kontakt følger vi udviklingen tæt. Handelsgruppen vil fortsat tage temperaturen på forhandlingerne i det nye år. Lige nu gælder det om at samle kræfterne og mobilisere modstanden mod CETA.
Læs mere om vores arbejde med handel her
Støt kampen imod udemokratiske handelsaftaler og hjælp os til at styrke vores arbejde og indsats. Bliv støttemedlem her
Array