Opdatering:
Hvad sker der med Bestsellers ordrer?
Bestseller, og alle de andre tøjgiganter der ikke betaler, sender den finansielle sorteper videre til de allermest sårbare mennesker i bunden af deres værdikæder.
Kategori: Arbejdstagerrettigheder, Due diligence, Transnationale virksomheder
I sidste uge så vi på Bestsellers pressemeddelelse, hvor de skriver at de er gået i “individuel dialog” med deres leverandører. Vi vidste allerede dengang, hvad det betød for fabrikkerne og dermed arbejderne: forsinket betaling og tvungne rabatter. Nu er Workers’ Rights Consortium (WRC) kommet med en opdatering fra fabrikkerne.
“Bestseller pålægger fabrikkerne prisreduktioner og ordreannulleringer med tilbagevirkende kraft og lange forsinkelser for betalingen af deres regninger, over hele deres leverandørkæde. Bestseller aflyser op mod 20 procent af ordrer der allerede er færdige eller i produktion, uden kompensation, og pålægger prisreduceringer på op til 25 procent på de ordrer som de accepterer. Alt dette forværres af, at firmaet også pålægger en 90-dages forsinkelse af alle betalinger til fabrikkerne, uden at tilbyde finansiering der kan hjælpe fabrikkerne til at overleve ventetiden.”
Altså, når Bestseller melder ud at de har tænkt sig at modtage alle færdige ordrer, mangler de at sige til hvilken pris, hvornår de vil acceptere levering og vigtigst af alt, hvornår fabrikkerne får pengene udbetalt. I sidste ende betyder det at Bestseller og alle de andre tøjgiganter der ikke betaler, sender den finansielle sorteper videre til de allermest sårbare mennesker i bunden af deres værdikæder.
Penn State universitetet og WRC (PDF) har opdaget, at mere end halvdelen af alle leverandører i Bangladesh har fået annulleret de fleste af deres ordrer som både var under produktion eller færdige. I den samme undersøgelse viste det sig at 72% af tøjfirmaerne ikke ville betale for indkøbte råmaterialer, og 91% nægtede at dække produktionsomkostningerne. Over 2 millioner tekstilarbejdere i landet har allerede mistet deres job eller er sendt på orlov uden løn.
I Bangladesh er nogle af arbejderne gået på gaden for at protestere: “Hvis vi bliver derhjemme, kan det være, at vi undgår at blive smittet. Men hvem vil redde os fra at sulte?”