Polisarios nye repræsentant i Danmark:
Vi satser på Norden
Økonomiske sanktioner mod Marokko skal presse landet ud af Vestsahara. Ny repræsentant i Danmark håber de nordiske lande vil presse EU til at stoppe ulovlige aftaler
Skuffelsen over FN’s manglende handlekraft og -vilje er stor hos Vestsaharas nye repræsentant i Danmark, Mohamed Mesaud. Det har den været i mange år, selv om han i begyndelsen af 90’erne var med i den gruppe, der forhandlede med MINURSO, FN’s fredsbevarende styrke for Vestsahara om den folkeafstemning, saharawierne blev lovet i forbindelse med våbenhvilen i 1991, men som aldrig er blevet realiseret.
Mohamed Mesaud tiltrådte posten i Danmark den 1. september, og i løbet af oktober håber han at møde danske politikere, ngo’er og andre , der interesserer sig for den fastlåste konflikt i Vestsahara.
-Og vi sætter i nogen grad vores håb til de nordiske lande, siger han. Baggrunden for udtalelsen er, at han er klar over, at krig mellem Marokko og Vestsahara ikke er en løsning og at han har mistet tilliden til, at FN løser konflikten.
-Derfor er økonomisk boykot af Marokko vigtig. Økonomiske sanktioner var med til at afskaffe apartheid i Sydafrika, så vi tror, det er en løsning for Vestsahara, siger han.
Han er ikke blind for, at nogle europæiske lande tilsyneladende for tiden støtter Marokkos såkaldte autonomiplan. Det vender vi tilbage til.
Marokko kan blive presset er hvis flere lande boykotter landet økonomisk, og han håber, det får betydning, når EU-Domstolen senere i år afgør Kommissionens ankesag ang. Vestsahara.
Se sagen her: https://globalaktion.dk/vestsahara/polisario-kan-sagsoege-europaeiske-virksomheder/ og her https://wsrw.org/en/news/how-the-eu-should-comply-with-the-court-ruling
Ulovlige aftaler
I september sidste år afgjorde EU-Domstolen, at EU ikke kan indgå aftaler med Marokko, hvis aftalerne også omfatter Vestsahara – og det har de ofte gjort.
EU-Domstolen erklærede, at Polisario er Vestsaharas folks repræsentanter og EU kan ikke lovligt indgå aftaler udenom Polisario. Det er imod international ret, da Vestsaharas status er uafklaret.
-Det er uforståeligt, at EU-Kommissionen og andre instanser ikke retter sig efter sin egen domstol, men indgår illegale handelsaftaler. Nu venter vi på at sagen bliver endeligt afgjort senere på året, og her håber vi på, at de nordiske EU-lande vil presse på for at få Kommissionen til at lovliggøre sine aftaler, så de ikke omfatter Vestsahara, siger han.
Mohamed Mesaud regner ikke med, at hverken Spanien eller Frankrig, de to lande, der har mest at miste, hvis aftalerne bliver ophævet, vil lægge pres på Kommissionen for at få EU til at rette sig efter domstolens afgørelse, blandt andet fordi især spanske fiskere fisker ulovligt ud for Vestsaharas kyst.
-Derfor håber vi på de nordiske lande, siger han og understreger, at Marokko ikke forlader Vestsahara frivilligt. Kun hvis økonomiske sanktioner tvinger dem til det.
-Her i Danmark vil jeg benytte muligheden for at informere de politikere, der vil tale med mig, og jeg håber på, at Global Aktion og andre ngo’er vil lægge pres på politikerne for at få dem til at forlange, at EU i fremtiden kun indgår lovlige aftaler.
Polisario har ofte understreget, at et frit Vestsahara gerne vil forhandle med og indgå handelsaftaler med EU.
Sommerhuse til politikere
Han nævner også, at mange lande ligger under for Marokkos propaganda og at enkeltpersoner har ladet sig bestikke af Marokko, der har givet sommerhuse til flere franske og spanske politikere. Men han er ikke bekymret over, at den spanske premierminister, Pedro Sanchez, har udtrykt støtte til Marokkos meget omdiskuterede autonomiplan.
-Marokko har gjort meget ud af offentliggøre det, men det er faktisk kun premierministeren, det har sagt, at han støtter planen. Hverken regeringen eller Parlamentet støtter ham, men har tværtimod kritiseret udtalelsen, siger Mohamed Mesaud.
Han understreger også, at selv om den tyske udenrigsminister Annalena Baerbock for nylig har besøgt Marokko for at udrede trådene, efter Marokkos vrede over, at Tyskland har taget afstand fra, at USA’s præsident Trump kort før sin afgang anerkendte Marokkos krav på Vestsahara, understregede den tyske udenrigsminister, at Tyskland fortsat støtter FN’s løsning på konflikten.
-Så Tyskland støtter ikke Marokko, men har brug for energi fra landet. Og dybest set ved vi jo godt, at i den sidste ende dyrker alle lande deres egne interesser, siger han og understreger, at Marokko er isoleret i hele Nordafrika. Alle landene omkring Marokko tager afstand fra landets besættelse af Vestsahara, siger han.
Uddannet ingeniør
Mohamed Mesaud er 54 år gammel, han er født i Vestsahara hovedstad El Aioun i 1968, hvor han boede sammen med sin mor og fem søskende indtil den marokkanske besættelse i 1975. Faderen var død nogle år tidligere og moderen gjorde rent på et hospital. Familien flygtede fra den marokkanske besættelse i 1975 og kom til Algeriet i begyndelsen af 1976. Her gik Mohamed i skole, da den første skole i flygtningelejren blev bygget. Senere var han et par år på kostskole i Algeriet og derefter 13 år i Cuba.
-Det var meget generøst af Cuba at tage imod og uddanne så mange børn fra fattige lande, og der mødte jeg jævnaldrende fra Asien, Sydamerika og Afrika.
Han uddannede sig til ingeniør med speciale i telekommunikation, og arbejdede nogle år i Polisarios kontaktgruppe til MINURSO og har siden arbejdet på Polisarios repræsentationer i bl.a. Spanien, Bruxelles, Canada, Malaysia og Indonesien.
Han husker forventningen i 1991, da våbenhvilen blev etableret, og alle familier fik at vide, at de skulle byggen transportkasse til deres ejendele, for de forventede at folkeafstemningen blev holdt i begyndelsen af 1992, og at de derefter kunne vende hjem.
-Men allerede da FN’s generalsekretær Peres de Cuellar accepterede Marokkos undskyldninger for, at folkeafstemningen ikke kunne gennemføres som planlagt, begyndte vi at miste troen på, at FN kunne sikre os retfærdighed, siger han.
FOTO: Ingrid Pedersen