#Marokkogate

Danske EU-parlamentarikere sagde nej til at undersøge Marokkos bestikkelse

Der var ikke flertal for at undersøge Marokko, men sagens alvorlige udvikling betyder, at der måske alligevel kommer en undersøgelse af Marokko

Qatars forsøg på at bestikke EU-parlamentarikere var en skandale, men at Marokko har forsøgt noget tilsvarende, blev der i første omgang set gennem fingre med. Sådan var forskellen, da kufferter med hundredtusindvis af eurosedler blev beslaglagt og prominente medlemmer af EU-Parlamentet blev anholdt fængslet. Men måske er også en undersøgelse af Marokkos bestikkelse af parlamentets medlemmer på vej.

Den 15. december vedtog Parlamentet en resolution, der forlangte en grundig undersøgelse af Qatar, og mens den var undervejs, blev det klart, at Marokko også havde forsøgt at bestikke medlemmer af det europæiske parlament, og der blev derfor skrevet en tilføjelse, der udtrykte tilsvarende bekymring for Marokkos forsøg på at påvirke politikerne, men for den stemte kun 238 parlamentarikere, mens 253 stemte imod og 67 undlod at stemme.

De danskere, der stemte imod, var bl.a. Asger Christensen, Bergur Løkke Rasmussen, Morten Løkkegaard og Erik Poulsen (alle fra Venstre) og Pernille Weiss, Konservativ.

Pernille Weiss siger dog efterfølgende, at hun undlod at stemme, fordi hun ville vente på undersøgelsen og opstramningen af måden, den bliver lavet på.

Global Aktion har kontaktet dem for at få en forklaring på, at de stemte imod undersøgelsen mod Marokko, men bortset fra Pernille Weiss er ingen af dem vendt tilbage med en forklaring.

Der kommer en undersøgelse

Parlamentarikere fra Enhedslisten, SF, De Radikale og Socialdemokratiet stemte for en undersøgelse af Marokkos forsøg på bestikkelse, og en af dem, socialdemokraten Niels Fuglsang, siger at han er både vred og chokeret over de medlemmer af hans egen gruppe, S&D-gruppen, (Den progressive alliance af Socialister og Demokrater),der nu er blevet afsløret i at tage imod bestikkelse.

Niels Fuglsang er helt overbevist om, at der alligevel kommer en undersøgelse af Marokkos forsøg på at bestikke medlemmer af EU-Parlamentet.

-Det er i alles interesse, at det bliver undersøgt helt i bund, og det tror jeg heller ikke, der vil være den store modstand imod hos dem, der i første omgang stemte imod, siger han og tilføjer, at hvis der ikke kommer en undersøgelse er det under al kritik, og så vil Parlamentets troværdighed være alvorligt skadet.

Ny resolution

Noget tyder på, at der vil komme en undersøgelse af Marokko, for i fredags, den 19.januar, vedtog Parlamentet en resolution, der primært handlede om overgreb mod marokkanske journalister, men den indeholder også dette afsnit:

The European parliament udtrykker:

”alvorlig bekymring over påstandene om, at Marokko har prøvet at påvirke medlemmer, tidligere medlemmer og medarbejdere gennem korruption. Det kalder på indførsel af samme foranstaltninger, som dem der gælder for Qatars interesser, mens undersøgelsen står på.”

Panziri vil sladre

En dem, der er under anklage for at modtage bestikkelse, italieneren Pier Antonio Panzeri, er tidligere medlem af  parlamentet, men i 2019 grundlagde han NGO’en Fight Impunity, der også er mistænkt for at have modtaget en del af de omkring 10 millioner kroner, som Qatar og Marokko menes at have brugt på at fremme landenes interesser hos parlamentarikerne.

Han har netop erklæret, at han vil fortælle alt om de ulovlige pengestrømme, hvis han til gengæld får lavere straf, når sagen kommer for retten.

Det er selvsagt en bombe, der har rystet Bruxelles, for det kan betyde, at andre, der eventuelt har modtaget penge fra de to lande, men endnu ikke er blevet afsløret, risikerer at blive det.

Panziris NGO menes at være knudepunktet for skandalen, så pengene til de udvalgte parlamentarikere er kanaliseret gennem den.

Den tilføjelsen til resolutionen, som venstrefløjen forsøgte at få vedtaget, havde samme indhold, som den, der blev vedtaget i fredags.

Sara Eyckmans, der er koordinator for ngo’en Western Sahara Ressource Watch i Bruxelles, er forundret over, at der ikke i december var flertal for også at undersøge Marokko og siger, at når man tager i betragtning, at Qatars og Marokkos bestikkelsesforsøg er sket på samme måde, er det uforståeligt, at Parlamentet forholdt sig så forskelligt til de to lande.

-Det giver ikke Parlamentets moralske kompas meget troværdigt, siger hun i en erklæring fra WSRW.

Penge i rullekufferter

Bestikkelsen af europæiske parlamentarikere beskrives som en af de største skandaler i EU’s historie, netop fordi det kaster et dårligt lys over de europæiske parlamentarikere, der gerne ser sig selv som rollemodeller for resten af verden og betragter sig som lovgivere for 450 millioner europæere.

Korrespondenter i Bruxelles beskriver, at eurosedlerne nærmest blev kørt ind i rullekufferter til de medlemmer og medarbejdere, der skulle bidrage til at sikre de to landes interesser. Vurderinger siger, at der hidtil er brugt omkring 10 millioner kroner i forsøg på at bestikke parlamentarikere og ngo’er. Pengene er blevet fundet i de anklagedes lejligheder og hotelværelser i Bruxelles.

Ifølge det seriøse tyske nyhedsmagasin Spiegel har toppen af den marokkanske efterretningstjeneste og en marokkansk ambassadør været involveret i at påvirke den socialdemokratiske gruppe i Parlamentet. Det handler bl.a. om at sikre Marokkos adgang til fiskeri ud for Vestsaharas kyst, selv om fiskeriet er illegalt ifølge international lov.

Se resolutionen fra den 19.1.23 her: