Dræbt for at sige nej til kulmineindustrien

Fikile Ntshangase vs Tendele kulmineselskabet

Den 22. oktober 2020 dukkede 4 bevæbnede mænd op hjemme hos klima- og menneskerettighedsaktivisten Fikile Ntshangase og myrdede hende i koldt blod. Lokalsamfundet og andre aktivister er ikke i tvivl: det mord skyldes Ntshangases modstand mod mineindustrien!

Petmins Tendele mineselskab fik i 2016 tilladelse til at udføre minedrift på et område på over 220 kvadratkilometer i Sydafrikas KwaZulu-Natal provins. Mange klimaaktivister og menneskerettighedsorganisationer mener, at aftalen er ulovlig og baseret på korruption og intimidering af lokalbefolkningen. Fikile Ntshangase var et særdeles aktivt medlem af klimaorganisationen Community Environmental Justice Organisation (MCEJO), som har anlagt sag mod mineselskabet. Selskabet har i år udvidet sit driftsområde og det har fået sindene ekstra i kog. Sagen skal høres i marts 2021 – men nu altså uden Fikile Ntshangases bidrag.

Mineselskabet har lagt massivt pres på lokalbefolkningen i det område, hvor de har planlagt udvidelse af minedriften, for at få dem til at forlade deres hjem og jord. De har skændet gravsteder, truet folk og prøvet at bestikke dem. Der har været flere angreb på folk i landsbyen Ophondweni og beboerne der er ikke i tvivl om, at det skyldes mineinteresserne. Fikile Nthsangase sagde få dage før sin død, at hun ville fremlægge beviser på, at hun var blevet tilbudt en stor bestikkelse for at skrive under på, at hun ikke længere ville føre retssag mod selskabet. Men hun sagde fra: ”Jeg nægtede at skrive under. Jeg kan ikke forråde mit folk. Om nødvendigt, vil jeg dø for mit folk”

Mordet er en konsekvens af, selv hvis det ikke er direkte bestilt af, mineselskabets tilstedeværelse i området. Jordspørgsmålet er nemlig kompliceret af, at den lokale konge, Kong Goodwill Zwelithini, og hans fond Ingonyama Trust har lavet en aftale med Tendele Mine om leje af området. Ingonyama Trust er en enhed, der blev dannet i 1994 med det mål at være til “gavn, materiel velfærd og social trivsel for stammerne og samfundene”, i provinsen. Kong Goodwill Zwelithini er ene-bestyrer af fonden Ingonyama Trust, og han har godkendt Tendele Minens driftsplaner. Aftalen siger også, at Tendele Mine skal ikke betale noget, før lokalbefolkningen er blevet flyttet. Det betyder at kongen og hans støtter også har et motiv for at presse lokalbefolkningen til at flytte – og et motiv for at skaffe forhindringer af vejen.

Menneskerettighedsorganisationer opfordrer til en tilbundsgående efterforskning, så Fikile Ntshangases mordere kan blive stillet for retten. Mange er dog bange for, at denne sag kommer til at ligne andre angreb på aktivister, som har det med at forblive uopklarede. Den 22 marts 2016 blev Sikhosiphi “Bazooka” Radebe myrdet lignende vis i Eastern Cape Province, og det tyder kraftigt på, at politiet blev bestukket til at lade beviserne og hele efterforskningen ’forsvinde’. Familie og venner venter stadig på nyt i sagen om mordet på Bazooka.

Siden 2016 har der været mindst 38 mord og 14 mordforsøg i mineområder i KwaZulu-Natal. Mange af dem bliver aldrig opklaret, og i mange tilfælde bliver sagerne kompliceret af, at mineselskaber laver aftaler med kongen, uden at lokalbefolkningen er blevet hørt, selvom loven siger at lokalbefolkningen skal høres og har ret til at sige nej.

Vores solidaritet går ud til Fikile Ntshangases familie, især hendes unge barnebarn, der var i huset på mordtidspunktet, og til hendes kollegaer og menneskerettighedsforkæmpere, som alle står over for truslen om angreb, når de siger fra og  forsvarer deres rettigheder og samfund over for kulminedriftens altødelæggende rovdrift.