Rapport fra Global Aktion

Big business på bistand

Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) modtager hvert år store millionbeløb fra Udenrigsministeriet til at støtte bæredygtige aktiviteter. Realiteten er dog en anden. I praksis investeres danske skattekroner bl.a. i oliekraftværker og svinefabrikker

Afrika Kontakts nyeste rapport ”Big business på bistand” sætter IFU under lup og kaster et kritisk blik på, hvordan IFU primært investerer dansk udviklingsbistand i store danske virksomheder, som i mange tilfælde underminerer en bæredygtig udvikling i udviklingslandene.

Læs rapporten her:

Big Business på Bistand

IFU er en statsejet institution, der i samarbejde med private virksomheder investerer i udviklingslande. Regeringen har siden 2016 givet IFU over 800 millioner fra den danske udviklingsbistand. IFU laver kommercielle investeringer, der skal give afkast, men det skal samtidigt være projekter, der ikke ville kunne realiseres uden de ekstra penge fra staten. IFU’s formål er at ”bidrage til bæredygtig udvikling i udviklingslande og bidrage til realiseringen af FN’s Verdensmål”. Det klinger dog hult, når man ser på, hvad IFU faktisk investerer i.

IFUs samlede investeringer:

IFU’s samlede investeringer i Afrika

Rapporten Big business på bistand viser, at mens FN’s klimapanel kalder til handling for klimaet nu, så investerer IFU i fem oliekraftværker og for 616 mio. kr. i industrielt svinebrug, der belaster klimaet voldsomt. På trods af at IFU har til formål at skabe lokal udvikling, så viser rapporten at IFU primært støtter store danske virksomheder, som risikerer at udkonkurrere lokale selskaber. 11% af IFU’s egne investeringer går således til Danmarks største virksomhed, AP Møller Mærsk. IFU har ligeledes investeret over hundrede millioner kroner i den multinationale fødevaregigant, Danone. Det sker på trods af at erfaringen viser, at man i stedet bør støtte mindre, lokale virksomheder og landbrug, da det er dem, der er motoren for en bæredygtig lokal udvikling – ikke store danske virksomheder. Læs rapporten her.

 

Hvis du vil vide mere, så kontakt Eigil Johanisson på eigil@afrika.dk


Array