Kongehuset køber nyt privatfly til millioner

En Airbus A340-300 med plads til 275 personer skal bruges når kongehuset skal på statsbesøg i udlandet. Hovedparten af udgiften til køb af flyet og ombygning med luksusindretning, betales af skatteyderne. Men EU betaler også deres del.
68.000 kroner i timen koster det at få Swazilands konge, Mswati III, og hans 15 koner transporteret rundt i den store verden.[1] Prisen for at købe flyet er 153 millioner kroner, og oveni dette beløb kommer vedligeholdelse og daglig drift. Som enevældig konge for det lille land Swaziland har Mswati III også råderet over statskassen. Så når kongen kræver et nyt fly, får han det foræret af den regering som han selv har udpeget. Når prisen er høj, er det jo godt at Swaziland har to hovedsponsere. EU financierer størsteparten af landets uddannelsessektor og USA tager regningen for sundhedssektoren.
De ca. 1,3 millioner indbyggere i Swaziland er dog dem der betaler den højeste pris for Kongens luksuriøse livsstil.  I Swaziland, der er beliggende mellem Sydafrika og Mozambique i det sydlige Afrika, lever over 60 % af befolkningen i absolut fattigdom, og op mod 40 % af befolkningen har i årevis været afhængig af international fødevarehjælp fra FN. Den forventede gennemsnitsalder ca. 48 år og landet har en af verdens højeste rater af HIV/AIDS, mere end 25 % af befolkningen er smittet.
Det er kun 2 år siden Kong Mswati sidste købte et fly for statens penge. Dette fly kunne dog ikke flyve direkte til USA, og var derfor ikke kongen værdig. Sidste år stod der en ny international lufthavn klar – Kong Mswati III International Airport – til en pris på 1,7 milliarder kroner.[2] Den nye lufthavn er måske mere prangende end den gamle lufthavn. Men da lufttrafikken til og fra Swaziland er begrænset til en lille propelmaskine der letter fire gange om dagen, for at flyve 45 minutter til nabolandet Sydafrika, kunne statsbudget måske være prioriteret bedre.  Man kan rolig kalde Kong Mswati III International Airport for en hvid elefant.
I Swaziland bliver dem der kæmper for demokratiske reformer dømt som terrorister, og ledere af demokratibevægelsen forfølges dagligt. I Afrika Kontakt støtter vi demokratibevægelsen. Sammen med vores partnere i landet arbejder vi for at skabe demokratiske alternativer til enevældet.
EU er den største bistandsyder i Swaziland, og har derfor et ansvar for at bidrage til at fremme en god og demokratisk udvikling i landet. Ved at lukke hullerne i statsbudgettet som Kong Mswatis overdådige livsstil medfører, er EU indirekte med til at fastholde Swaziland som verdens mest ulige land[3] og gøre befolkningens kamp for demokrati endnu sværere.
Hvis du vil læse mere om Swaziland, kan du klikke ind på vores kampagneside her. Her kan du også skrive under på vores brev til medlemmerne af EU-parlamentet. Hvori vi opfordrer til at de skal forsætte presset på Swaziland og sige fra over for at EU forsat støtter et udemokratisk, undertrykkende og korrupt regime. Skriv under her

[1] http://swazimedia.blogspot.dk/2017/04/cost-of-flying-swazi-kings-jet.html?spref=fb
[2] http://swazimedia.blogspot.dk/search?q=airport
[3] https://www.brookings.edu/opinions/how-much-do-we-really-know-about-inequality-within-countries-around-the-world/

Array