Kongehuset bruger 6 % af statsbudgettet

Flere prinser og prinsesser er på vej i den kongelige familie, og når der kommer flere til koster det også flere penge. Det er udgifter til områder som sikkerhed, men også omkostninger til den daglige husholdning vokser. De forskellige slotte koster også en del at opretholde, også udgifter til udlandsrejser vokser når alle skal med og det kræver et nyt luksusfly.

Swazilands konge Mswati III er dyr i drift. Udgifterne til kongehuset overstiger udgifterne til grunduddannelse, og der er ikke noget swazierne kan gøre ved det. Swaziland er et enevælde, og kongen bestemmer derfor alt. Mswati udpeger regeringen, flertallet af medlemmerne af parlamentet, dommerne, generalerne og de lokale høvdinge. Kongehuset i Swaziland koster mere end 750 millioner kroner om året. Dertil komme de penge som kongen tager fra forskellige fonde som han har indflydelse på, udgifter til statsbesøg, rejser for Mswati og hans 15 koner med børn og tjenestefolk og udgiften til indkøbet af et luksus-fly til 153 millioner kroner.

Selvom det koster Swaziland dyrt at have en konge, er modstanden mod enevældet lille. Årsagen er, at der er vedtaget en lov, der medfører at mennesker der kæmper for demokrati, kan dømmes som terrorister. Politiske partier er desuden ikke tilladt, og demokrati-aktivister mister deres arbejde, deres jord eller hus.

Når kongen er så dyr, er det jo godt at Swaziland har to hovedsponsere. For selvom man ikke lige skulle tro det, så betaler EU størsteparten af landets uddannelsessektor og USA står for udgifterne til sundhedssektoren.

De ca. 1,3 millioner indbyggere i Swaziland er dog dem der betaler den højeste pris for Kongens luksuriøse livsstil. I Swaziland, der er beliggende mellem Sydafrika og Mozambique i det sydlige Afrika, lever over 60 % af befolkningen i absolut fattigdom, og op mod 40 % af befolkningen har i årevis været afhængig af international fødevarehjælp fra FN. Den forventede gennemsnitsalder ca. 48 år og landet har en af verdens højeste rater af HIV/AIDS, mere end 25 % af befolkningen er smittet.

I Afrika Kontakt støtter vi demokratibevægelsen. Sammen med vores partnere i landet arbejder vi for at skabe demokratiske alternativer til enevældet. Demokratiske alternativer der vil kunne holde regeringen til ansvar, så det stærkt begrænsede statsbudget ikke bliver fråset væk på overflødige lufthavne og overdådige privatfly.

EU er den største bistandsyder i Swaziland, og har derfor et ansvar for at bidrage til at fremme en god og demokratisk udvikling i landet. Ved at lukke hullerne i statsbudgettet som Kong Mswatis overdådige livsstil medfører, er EU indirekte med til at fastholde Swaziland som verdens mest ulige land[1] og gøre befolkningens kamp for demokrati endnu sværere.

Hvis du vil læse mere om Swaziland, kan du klikke ind på vores kampagneside her. Her kan du også skrive under på vores brev til medlemmerne af EU-parlamentet. Hvori vi opfordrer til at de skal forsætte presset på Swaziland og sige fra over for at EU fortsat støtter et udemokratisk, undertrykkende og korrupt regime.

 

[1] https://www.brookings.edu/opinions/how-much-do-we-really-know-about-inequality-within-countries-around-the-world/

Array