Pressemeddelelse
Danskejet fisketrawler fisker for Marokko
Danske fiskere skal lære Marokko at effektivisere plyndringen af de maritime resurser i det besatte Vestsahara Fisketrawleren, Junior, der er ejet af det danske rederi Asbjørn A/S, er netop nu i gang med at fange fisk ud for Vestsahara
I Global Aktion har vi i en periode observeret, at Junior, en næsten 60 meter lang fisketrawler fra Hirtshals, er aktiv ud for Vestsaharas kyst. Global Aktion sendte derfor ejeren, Asbjørn A/S et brev den 29. oktober 2019, hvori Global Aktion udbeder sig en forklaring på, hvorfor deres fisketrawler fisker illegalt ud for Vestsaharas kyst.
Selv om brevet var sendt direkte til Asbjørn A/S, fik Global Aktion ikke svar fra de tre ejere, Roi Magnusen, Fridi Magnusen og Nicolai Magnusen, men fra direktør Esben Sverdrup-Jensen for brancheforeningen Danmarks pelagiske producentorganisation (DPPO). DPPO skriver på deres hjemmeside, at de ”repræsenterer Danmarks største pelagiske fiskefartøjer”.
Esben Sverdrup-Jensen har før været fremme i medierne med krav om, at svigtende fiskeri ud for Grønland skal erstattes af fiskeri ud for Vestsahara. Esben Sverdrup-Jensens nærmeste foresatte er formanden for bestyrelsen i DPPO, Fridi Magnusen, der sammen med et andet bestyrelsesmedlem i DPPO, Roi Magnusen, er ejerne af Asbjørn A/S.
Esben Sverdrup-Jensen: Det er bare et forskningsprojekt
Esben Sverdrup-Jensen skriver i en mail til Global Aktion, at “Danmarks pelagiske producentorganisation (DPPO) kan bekræfte, at vores medlem Asbjørn A/S lige nu deltager i et etårigt forskningsprojekt under ledelse af det Marokkanske Havforskningsinstitut (INHR) med fartøjet Junior. Det fælles mål er at styrke udviklingen af en bæredygtig forvaltning af nye fiskebestande ud for Afrikas vestkyst. DPPO håber også at kunne lære af resultaterne fra forskningsprojektet, så det kan bidrage til at styrke forvaltningen af nye fiskebestande i vores egne farvande.”
Sverdrup-Jensen fortsætter sin mail med at skrive; “Udgangspunktet for drøftelserne med det Marokkanske Havforskningsinstitut (INHR) var, at samarbejdet skulle foregå med et danskflaget fartøj inden for rammerne af Fiskeripartnerskabsaftalen imellem EU og Marokko. Det var i praksis ikke muligt. For at indgå i et forskningsprojektet – der for en god ordens skyld intet har med kommercielt fiskeri at gøre – og dermed sikre projektets gennemførelse, blev det derfor valgt at flage ind til Belize. Det er vigtigt at understrege, at besætningen er fra de nordiske lande og arbejder under nordiske vilkår. Derudover er lokale videnskabelige eksperter med om bord.”
I Global Aktion forstår vi udflagningen som en manøvre foretaget for at omgå reglerne, eller mere specifikt, fiskeriaftalen mellem Marokko og EU. I denne fiskeriaftale, som i parantes bemærket er særdeles kritisabel, idet de to aftalende parter, Marokko og EU, har lavet en aftale om fisk i en tredjeparts farvand, nemlig Vestsaharas. Hvorom alting er, så er Danmark ikke del af denne fiskeriaftale. Derfor udflagningen.
Esben Sverdrup-Jensen slutter sin mail til Global Aktion med at skrive ”Rederiet har indgået en aftale om et étårigt forskningsprojekt med det Marokkanske Havforskningsinstitut (INHR). Vi undersøger nu med INHR, om aftalen kan offentliggøres. Projektets formål er at belyse bestanden af den invasive ‘snipefish’ (Sneppefisk), som er dukket op ud for den Nordvestafrikanske kyst de seneste år. Eksplosionen i ‘snipefish’ har udviklet sig til et problem for lokale fiskere i området. Målet med projektet er at udvikle grundlaget for et bæredygtigt lokalt fiskeri på bestanden til gavn for dem, der skal fiske og forarbejde dem, og ikke mindst for de mange kystfiskere, som i dag plages af de ødelæggende bifangster. Men man mangler den nødvendige viden, teknologi og ikke mindst et fartøj, som kan håndtere og køle store mængder fisk. Den rolle udfylder Junior og rederiet Asbjørn. Fartøjet har på nuværende tidspunkt gennemført to forskningstogter. Salg af fangsterne varetages af INRH.”
Det står dermed klart, at Asbjørn A/S med støtte fra deres brancheforening, Danmarks pelagiske producentorganisation, har indgået en aftale med en besættelsesmagt for i samarbejde med forskere herfra at undersøge, hvordan man mest effektivt udnytter de maritime resurser, der er i det besatte område. Det kan ikke være på linje med ånden i den vedtagelse som Folketinget vedtog den 31. maj 2016 V79, hvori der bl.a. står:
“(Folketinget) opfordre[r] danske virksomheder til at udvise særlig agtpågivenhed ved engagement i områder med uafklaret suverænitet som Vestsahara, og [til at] sikre at deres kommercielle aktiviteter ikke skader lokalbefolkningen.”
At skade lokalbefolkningen skal her forstås således, at når Asbjørn A/S hjælper besættelsesmagten (Marokko) med at styrke de økonomiske gevinster ved at fiske i Vestsaharas farvande, giver Asbjørn A/S besættelsesmagten yderligere grund til at bevare status quo. Med andre ord skader Asbjørn A/S de forviste saharawiere (lokalbefolkningen), som efter 44 år fortsat ikke kan leve i deres eget land, men primært er boende i flygtningelejre i nabolandet Algeriet.
Morten Nielsen, der er sekretariatsleder i Global Aktion, siger:
“Det er komplet uforståeligt, at en dansk brancheforening hjælper deres medlem med at bryde folketingets vedtagelse, V79, fra den 31. maj 2016. Vi anbefaler udenrigsminister Jeppe Kofod, at stramme folketingets vedtagelse, så at det bliver krystalklart, at danske virksomheder via deres erhvervsaktiviteter ikke må understøtte en besættelsesmagt.” Danmark har tilsluttet sig Geneve konventionen, der slår fast at en besættelsesmagt ikke kan plyndre det område de har besat, og at andre ikke må understøtte en sådan udnyttelse. Ifølge EU-domstolens dom fra december 2016, har Marokko ikke suverænitet over Vestsahara, og Asbjørn A/S kan derfor ikke få tilladelse af Marokko til at fiske i Vestsahara. “Efter vores opfattelse er DPPO og Asbjørn A/S skyldige i at overtræde folkeretten, og ser stort på et bredt politiske flertal i Folketinget”, slutter Morten Nielsen.
Kontakt til regeringen
Global Aktion har, i forbindelse med Asbjørn A/S’ ageren i forhold til Vestsahara, kontaktet Udenrigsminister Jeppe Kofod og Mogens Jensen, der er fiskeriminister. Spørgsmålet er, om den danske regering vil se gennem fingre med at en dansk virksomhed omgår EU og Danmarks aftaler med Marokko, ved at lave aftaler direkte med de marokkanske besættelsesmagt ved at udflage deres fartøj. Udenrigsministeren har udtalt i et samråd om Vestsahara at Danmark ikke anerkender Marokkos suverænitet over Vestsahara. Dermed er han på linje med Geneve konventionen, og Asbjørn A/S er dermed mulig at straffe for deltagelse i en krigsforbrydelse. Danmark har forpligtet sig til at overholde Geneve konventionen.
Note: Efter Esben Sverdrup-Jensen kontaktede Global Aktion på telefonen, sendte vi vores noter til Sverdrup-Jensen, hvorefter vi modtog en mail med en række citater, som han ønskede, vi brugte. Han er derfor her citeret for, hvad han har skrevet i sin mail, ikke hvad han har sagt i telefonen.