Et år efter stormene Idai og Kenneth

De fattige betaler stadig prisen i Mozambique

Selvom Mozambique bidrager meget lidt til den globale opvarmning, har landet oplevet flere klimarelaterede nødsituationer i de seneste 12 måneder.

Her et år efter, at cyklonen Idai ramte havnebyen Beira og dens nærliggende byer i de centrale provinser  Sofala og Manica, og bare seks uger senere cyklonen Kenneth i den nordlige provins Cabo Delgado med en række hidtil usete klimarelaterede katastrofer til følge, er 2,5 millioner mennesker, næsten halvdelen af dem børn, stadig i behov for humanitær hjælp. Børn er blevet diagnosticeret med livstruende akut underernæring efter at høsten blev skyllet væk i oversvømmelserne. Dette viser, at ofrene for klimakrisen først og fremmest er de fattige og de meget unge.

For at gøre ondt værre har den sydlige del af landet oplevet en alvorlig tørke med yderligere alvorlige konsekvenser for landbrug og fødevaresikkerhed. Dette rammer også de fattige hårdest.

Cyklonerne, oversvømmelserne og tørken har ødelagt vand- og sanitetsfaciliteter og ført til spredning af diarrésygdomme som kolera og andre opportunistiske sygdomme, som børn er særligt sårbare over for.

Titusinder af mennesker er stadig hjemløse og har ikke adgang til grundlæggende sanitære forhold, og sundhedsfaciliteter er endnu ikke genopbygget. De fleste skoler, der blev beskadiget af cyklonerne, er endnu ikke blevet genopbygget, og hundred tusinder af børn er blevet afbrudt i deres uddannelse. Mens de fleste børn nu er tilbage i skolen, kæmper lærerne med at give eleverne en anstændig uddannelse på grund af mangel på infrastruktur og andet materiale.

Med et af de laveste menneskelige udviklingsindeks (HDI) i verden (nummer 180 af 189 lande) lever mere end 46 procent af befolkningen i Mozambique under den nationale fattigdomsgrænse. Denne dybe fattigdom gør det svært for familier at opbygge forhold, der kan modstå disse klimarelaterede katastrofer, som forventes at tage til i styrke og i hyppighed.

I betragtning af, at den alvorlige situation og ansvaret for klimakrisen ligger hos de rige lande, er disse lande og de multilaterale donorer nødt til at løfte mere, end de har gjort, og sikre, at penge når ud til dem, der har brug for den.

Mozambique afholdt en konference i maj 2019 for at sikre støtte til genopbygning også med langsigtede løsninger. Konferencen rejste $ 1,2 milliarder USD – mindre end en tredjedel af behovet. De internationale partnere bør forny deres engagement, øge genopbygningen og sikre, at disse bestræbelser gøres på en måde, der virkelig sikrer folk deres rettigheder.

TV-kameraerne forsvandt sammen med cyklonerne, men efterdønningerne er mindst lige så dødelige som Idai og Kenneth. Klimaretfærdighed kræver meget mere opmærksomhed, end dramatisk nyheds-TV kan levere. Send en mail til info@globalaktion.dk, hvis du vil høre, hvordan du kan være med til at arbejde for klimaretfærdighed.