Vestsahara

Kidnappet, tæsket og efterladt i ørkenen

Marokkansk militær har mishandlet aktivister fra det besatte Vestsahara. Se billederne af overgrebet nederst i artiklen.

Klokken 5 mandag morgen den 10. maj stormede svært bevæbnet marokkansk militær familien Khayas bolig i Boujdour i det besatte Vestsahara. Læs mere om Sultana Khaya her: https://globalaktion.dk/vestsahara/sultana-khaya/.

Alle i huset sov, da soldater fra sikkerhedsstyrkerne trængte ind i huset fra dets tagetage. Menneskerettighedsforkæmperen Sultana Khaya har siden 19. november 2020 været i husarrest i familiens hjem i Boujdour, og hun har flere gange protesteret over husarresten og over at være omgivet af sikkerhedsstyrker.

For at støtte familien og dokumentere situationen, har medlemmer af CODESA, en betydningsfuld sahrawi menneskerettighedsorganisation opholdt sig i huset i et par måneder. Det gælder blandt andet præsidenten for organisationen, 34-årige Babouzaid M. Saeed og to kolleger, Khalid Boufraywa og Salec Babit.

Sikkerhedsstyrkerne trængte ind i huset, smadrede en stor del af inventaret og kidnappede de tre unge mænd.

Efterladt uden mad og vand

En talsperson for CODESA, Mahjoub Maliha, fortæller til Global Aktion, at de tre mænd blev slået, fik bind for øjnene og tvunget ind i en stor hvid bil, hvor tortur og mishandling fortsatte. Bilen kørte på vejen mod el Aaiún, Vestsaharas hovedstad, der ligger knap 200 kilometer fra Boujdour.   Efter cirka 130 kilometers kørsel, mens de tre kidnappede ikke anede, hvor de blev ført hen, blev de smidt af midt i ørkenen, og blev tvunget til at tage deres blodige t-shirt af og skifte til andre. Her blev de efterladt uden mad og vand. Efter lidt tids vandring fandt de frem til vejen, der forbinder el Aaiún med Boujdour og prøvede at blaffe.  De havde ingen mobiltelefoner fået med, og kunne hverken tilkalde hjælp eller orientere sig.

”Og ingen biler havde lyst til at stoppe for de tre unge mænd, der så forhutlede og forslåede ud,” fortæller Mahjoub Maliha.

FN-styrken, der siden 1991 har overvåget våbenhvilen mellem Polisario og Marokko, men som en af verdens eneste FN-missioner, ikke har mandat til at overvåge menneskerettighederne og rapportere, når de krænkes.

Han fortæller videre, at der endelig var en bil, der stoppede. Chaufføren kunne fortælle, hvor de var og lånte dem en mobiltelefon, så de kunne ringe efter hjælp hos en anden aktivist i CODESA.  Kammeraten lånte en bil, men på grund af covid19-restriktioner kunne de ikke umiddelbart få lov at køre ud af byen. Det lykkedes dog til sidst, så de tre mishandlede mænd blev hentet til el Aaiún, hvor de blev behandlet for deres sår (se billeder), og nu er hjemme igen i Boujdour.

Mahjoub Maliha fortæller videre, at det selvsagt ikke nyttede at rapportere episoden til politiet, og han har kun et hånligt fnys til overs for spørgsmålet om de rapporterede det til MINURSO, FN-styrken, der siden 1991 har overvåget våbenhvilen mellem Polisario og Marokko, men som en af verdens eneste FN-missioner, ikke har mandat til at overvåge menneskerettighederne og rapportere, når de krænkes.

”Vi lever i en slags vakuum her, og vi har selvfølgelig ingen forklaring fået på overgrebet. Det er den slags en besættelsesmagt kan gøre i et besat land, som omverdenen ikke har fokus på, ” siger talsmanden.

Hvad er meningen?

Christian Juhl fra Enhedslisten er rasende, da han hører om kidnapningen. Sammen med Karsten Hønge, SF, havde han kaldt udenrigsminister Jeppe Kofod i samråd den 18.marts, se det her: https://www.ft.dk/udvalg/udvalgene/uru/kalender/53762/samraad.htm, men selv om den danske udenrigsminister kender situationen i detaljer, var han ikke indstillet på at tage et dansk initiativ angående Vestsahara.

”Men jeg har spurgt Jeppe Kofod, hvad han vil gøre ved den optrappede konflikt, hvad han mener om Marokkos optræden overfor sahrawierne og – endnu engang – opfordret ham til at presse på for at  MINURSO får et mandat til at overvåge om der sker menneskerettighedskrænkelser, ” siger Christian Juhl.

Han har også et håb om, at de nordiske lande vil gå sammen om et initiativ vedr. Vestsahara. ”Både Norge og Sverige er mere engagerede i spørgsmålet end den danske regering er, og vi har drøftet det i Nordisk Råd,” siger han og tilføjer, at en samlet henvendelse fra de nordiske lande kan gøre mere indtryk i Sikkerhedsrådet end henvendelser fra enkeltlande.

Følgende billeder er blevet tilsendt til Global Aktion af Mahjoub Maliha. 

Array