Zimbabwe har større problemer end COVID19

#ZimbabweanLivesMatter

Glanis Changa fra vores partnerorganisation i Zimbabwe rapporterer om den foruroligende situation

Netop i disse dage afholdes SADCs (Southern African Development Community) topmøde (online), og igen ser vi, at sammenslutningen, med en sydafrikansk journalists ord, er en ’tandløs bulldog der beskytter  koloniherrernes interesser’. Menneskerettighedskrænkelserne i Zimbabwe er ikke på topmødets dagsorden. Tværtimod har man rost Zimbabwes præsident Emmerson Mnangagwa for hans gode lederskab og fredsinitiativer på kontinentet!

#ZimbabweanLivesMatter kampagnen

Der er nu opstået en #ZimbabweanLivesMatter kampagne, som kæmper for følgende:

  • Stop for tilfældige arrestationer, seksuel og fysisk mishandling af menneskerettighedsaktivister, civilsamfundsledere, oppositionsledere og journalister.
  • Stop for statslig korruption som implicerer præsidenten og hans familie. Dette gælder også korruption med COVID19 midler og donationer.
  • Stop for regeringspartiet ZanuPFs kapring af det juridiske system, som har resulteret i uretfærdige arrestationer og blokering af kautionsmuligheder.
  • Stop for sundhedssektorens kollaps, afskedigelser af sygeplejersker og læger der forlanger bedre arbejdsvilkår for at kunne redde liv.
  • Stop for ødelæggelsen af gadehandlendes markeder uden at sørge for alternativer i corona-nedlukningssituationen – regeringen har ikke leveret et sikkerhedsnet til befolkningen.
  • Kæmper for retten til at demonstrere mod korruption og alle de ovenstående forhold, som det oprindeligt var planlagt til den 31. juli.

Glanis Changa fra Institute for Young Women Development uddyber: generelt oplever vi i stigende grad angreb på forfatningssikrede rettigheder i Zimbabwe. Dette sker ved angreb på menneskerettighedsaktivister, civilsamfundsledere, oppositionsledere og journalister. Det sker i form af kidnapninger, seksuel vold, arrestationer og lange ophold i detentionen. Det er blevet værre og værre siden corona-nedlukningen og begyndte den 13 maj 2020 med kidnapning, seksuel vold og fængsling af 3 unge kvindelige ledere fra oppositionspartiet MDC, da de demonstrerede for et krav om økonomiske sikkershedsnet under nedlukningen. Andre unge kvindelige aktivister blev også fængslet for at protestere mod forfatningsændringer og afholdelsen af offentlige høringer mens samfundet var lukket ned. Andre anholdelser og kidnapninger er statens respons på det voksende krav om stop for statens korruption som involverer præsidenten og hans familie. Korruption var et af protestpunkterne for den planlagte demonstration 31 juli, som blev blokeret af staten med militærets og politiets hjælp.

Journalister, politiske opponenter og aktivister kriminaliseres

Nyhedsoverskrifterne bekræfter desværre Glanis’ beskrivelse af den ekstremt svære situation i Zimbabwe lige nu.

I dagene op til den planlagte demonstration den 31. juli, var der mange arrestationer. Journalisten Hopewell Chin’ono (#FreeHopewell) blev fængslet den 20. juli og nægtet kaution, hvilket er endnu et eksempel på regeringens undertrykkelse af menneskerettigheder og kriminalisering af journalististisk arbejde. Forfatteren Tsitsi Dangarembga blev også anholdt, men forholdsvist hurtigt løsladt igen.

Den internationalt anerkendte menneskerettighedsadkvokat Beatrice Mtetwa (#IStandWithBeatrice) er også blevet et mål for regeringens chikane. Hun har nu fået forbud mod at repræsentere Hopewell Chin’ono. Der er endda trusler om helt at fratage hende retten til at praktisere som advokat. Dermed er Hopewell Chin’ono også blevet frataget sin ret til en advokat.

Lige som advokat Beatrice Mtetwa og mange andre aktivister, der kæmper i Zimbabwe lige nu, er Glanis Changa en stærk menneskerettighedsforkæmper og en rollemodel for kvinder, der kæmper for rettigheder i et stærkt patriarkalsk samfund.

 

Global Aktions Zimbabwegruppe arbejder lige nu på formuleringen af det fortsatte partnerskab og nyt projekt sammen med Glanis og Institute for Young Women’s Development i Zimbabwe, som har hårdt brug for international solidaritet. Hjælp os med at støtte Glanis’ kamp i denne svære tid ved at melde dig ind i Global Aktion: JA, jeg vil gerne være med til at støtte

Array