FN:

Vestsahara drøftes i Sikkerhedsrådet 19. april

Rådet orienteres bl.a. om uformelle konsultationer mellem Marokko og Vestsahara

Onsdag den 19. april holder FN’s sikkerhedsråd et lukket møde om situationen i Vestsahara. På mødet vil FN’s generalsekretærs personlige udsending, Steffan de Mistura, give rådet en briefing om situationen i Vestsahara – herunder om resultatet af de seneste uofficielle konsultationer mellem Marokko og Polisario. Han vil også komme med en vurdering af FN’s rolle i sagen og hvordan man kan genoplive det politiske spor i konflikten, der begyndte, da Marokko besatte Vestsahara i 1976.

Chefen for MINURSO, FN’s fredsbevarende styrke i området , Alexander Ivanko, vil orienterer om situationen i Vestsahara, hvor der har været våbenhvile siden 1991, men der forekommer lejlighedsvis skyderier bl.a. nær grænsen til Mauretanien. Mødet holdes helt rutinemæssigt, fordi der i forbindelse med forlængelsen af FN’s mandat sidste oktober blev aftalt en briefing efter et halvt år.  Gennem de seneste måneder har Steffan de Mistura holdt en række uformelle møder med de to parter i et forsøg på at få den politiske proces, der skal føre til en varig og acceptabel løsning, i gang igen, efter den har ligget stille i flere år.

Senest har Steffan de Mistura holdt møde med Polisarios FN-ambassadør, Dr. Sidi Mohamed Omar i New York. Her understregede Sidi Omar, at en fredsløsning kun kan komme på tale, hvis saharawierne ret til selvbestemmelse og uafhængighed respekteres.

Mødet ledes af Rusland, der i denne måned er formand for Sikkerhedsrådet.

Brev til Sikkerhedsrådet

Forud for mødet har Sidi Omar skrevet til Sikkerhedsrådet og mindet om, at det for kort tid siden blev bevist at Marokko har ydet millioner i bestikkelse til en række betydningsfulde medlemmer af EU-Parlamentet for at få dem til at stille sig mere positivt overfor Marokko.

Sidi Omar nævner, at andre medlememr af EU-Parlamentet har krævet det marokkanske regime straffet for dets kriminelle og mafiaagtige opførsel.  Han tilbageviser også, Marokkos beskyldninger om, at Polisario har kontakt med ’terrorgrupper’, som nævnt i en artikel i Die Welt i slutningen af januar. En beskyldning, der aldrig er blevet bekræftet og saharawierne har da heller aldrig begået terrorhandlinger for at skaffe opmærksomhed om deres oversete sag. Han nævner da også i brevet, at Joseph Borrell, EU’s repræsentant for udenrigsanliggender, efterfølgende erklærede, at EU ikke har informationer om, at Polisario har kontakt til terrorgrupper.

Sidi Omar nævner også, at i forbindelse med flere terrorangreb i Europa har marokkanere til gengæld deltaget, og besættelsesmagten kan ikke skjule det faktum, at der i Marokko udklækkes terrorister, der angriber europæere.

”Besættelsesmagten forsøger at dække over dette forhold og over det faktuem, at Marokko er verdens største narkoproducent og ansvarlig for en stor del af den hash, der importeres i Europa, ved at komme med en række falske anklager mod vores præsident, saharawierne og Algeriet og Sydafrika, der støtter saharawiernes kamp for selvstændighed,” skriver han i brevet til Sikkerhedsrådet forud for mødet på onsdag.

Læs hele Sidi Omars rev til Sikkerhedsrådet her:  : Polisario Front strongly refutes the allegations of Morocco and exposes its criminal record