Efter diplomatisk krise

Tysk-marokkansk samarbejde om energi

Den tyske udenrigsminister Annalena Baerbock har for nylig besøgt Marokko blandt andet for at lave aftaler om energileverancer til Tyskland. Marokko har gjort meget ud af at fortælle, at de to lande har indgået en aftale om leverance ’grøn’ energi og at Tyskland støtter Marokkos autonomiplan for Vestsahara.

Men i forbindelse med besøget har det tyske udenrigsministerium udsendt en erklæring, der siger, at ’angående Vestsahara fastholder ministeren den langvarige støtte til den FN-ledede proces for en retfærdig, pragmatisk, vedvarende og af parternegensidigt accepteret politisk løsning’.

I erklæringen fra udenrigsministeriet hedder det også, at Marokko og Tyskland er enige om, at en FN-ledet proces er den eneste løsning, og parterne forpligter sig til at arbejde for en fælles løsning. Erklæringen nævner også, at Marokkos autonomiplan fra 2007 kan være udgangspunkt for forhandlingerne ligesom den nævner, at de to lande støtter MINURSO og FN’s generalsekretærs personlige udsending Steffan de Mistura.

 Se erklæringen fra det tyske udenrigsministerium her: https://www.auswaertiges-amt.de/en/newsroom/news/joint-declaration-germany-morocco/2548280