Danske vindmøller i besat land
Siemens sortlistet af kapitalforvalter
Flere danske vindmøller i besat land får Siemens blacklistet af stor norsk investor, der ikke vil stå model til forsatte folkeretlige krænkelser
I denne uge offentliggjorde den norske kapitalforvalter Storebrand sin liste over ekskluderede virksomheder ultimo 2020. Tre virksomheder tilføjes til listen på grund af deres aktiviteter på besat land: det spansk/danske selskab Siemens Gamesa, det tyske selskab Siemens Energy AG og det italienske selskab Enel SpA.
”Klimaprojekter er grundlæggende vigtige, men sådanne investeringer bør tydeligvis ikke foretages på bekostning af menneskerettigheder eller international lov”, siger Erik Hagen fra Western Sahara Resource Watch (WSRW) til nyhedstjenesten Responsible Investor og tilføjede, at WSRW roser Storebrand for en ”god og principiel beslutning ”.
Alle tre virksomheder blev udelukket fordi de opererer på besat land i Vestsahara. De tre har ikke fået tilladelse fra Saharawi-folket til at operere der, men gennemfører operationer på aftaler med nabolandet Marokko, som ulovligt har besat territoriet. Den nylige eksklusion af de tre virksomheder kan ses ved at sammenligne oversigterne over Storebrands ekskluderede virksomheder fra 3. kvartal til 4. kvartal i 2020.
Udelukkelsen kommer som et resultat af Storebrands politik om ikke at ville tilbyde sine kunder investeringer, der bidrager til at overtræde international lov i de besatte palæstinensiske områder og det okkuperede Vestsahara.
”Vi har haft kontakt med virksomhederne, men fandt ud af, at de ikke har gennemført omfattende menneskerettigheds-due diligence af projekterne og deres forretningspartnere i det af Marokko besatte Vestsahara”, sagde Tulia Machado-Helland, ansvarlig for menneskerettigheder i Storebrand Asset Management, til Responsible Investor.
”Virksomhederne er involveret i vindmølleparkprojekter i det okkuperede Vestsahara og samarbejder med de marokkanske myndigheder og den private sektor. Hverken virksomhederne eller deres partnere har konsulteret og opnået samtykke fra Saharawierne som krævet i international lov. Virksomhederne agter at fortsætte med disse projekter. Storebrand vil ikke, via sine investeringer, bidrage til en situation, der kan legitimere, brud på international lov,” siger Machado-Helland.
Så sent som i september 2020 meddelte Siemens Gamesa, at de havde landet en ny stor aftale i det sydlige Marokko. Her henviser virksomheden til Vestsahara. Ingen regeringer i verden – bortset fra Donald Trump – har anerkendt Vestsahara som en del af Marokko. Siemens Gamesas meddelelse om nye vindmølleparker, kom på trods af flere års aktivt engagement fra investorer, der forsøgte at overbevise virksomheden om at de skulle respektere landets befolknings ret til selvbestemmelse.
Hagen fortalte, at Siemens Gamesas udsagn tyder på, at aktionærengagement ikke har været effektivt, ”hvilket efterlader investorer med udelukkelser som den eneste mulighed”.
Hagen fortalte nyhedstjenesten, at Siemens og Enel “ikke har ret til at underskrive store energiaftaler på besat land. Det faktum, at virksomhederne hævder, at deres tilstedeværelse bidrager til lokal udvikling, er ikke kun fuldstændig irrelevant, men også meget omstridt. Det er op til befolkningen i Vestsahara at afgøre sådanne sager – ikke Siemens, Enel eller Donald Trump.”
Siemens og Enel har et selskab, der ejes af kongen af Marokko, Nareva, som hovedpartner på det besatte område. Kort efter annonceringen af Trumps anerkendelse af de grundløse marokkanske påstande blev det afsløret, at Nareva skal modtage store midler fra Trump-administrationen.
Den nye Siemens Gamesa aftale om nye vindmølleparker er fordømt af Global Aktion. Politik- og kampagnemedarbejder Morten Nielsen udtaler: “Det er totalt uacceptabelt at Siemens Gamesa kan fortsætte med at producere vindmøller i Danmark, der så opsættes i et besat land, uden at udenrigsminister, Jeppe Kofod, griber ind”.
Oversat og bearbejdet fra https://wsrw.org/en/news/siemens-enel-blacklisted-by-asset-manager-over-international-law-concerns af Morten Nielsen og Magnus Jensen, Global Aktion.