Siemens handler igen i modstrid med folkeretten og med flere afgørelser i EU-Domstolen

Protester mod flere Siemens-vindmøller i Vestsahara

Siemens Gamesa har lavet en ny kontrakt med Marokko om placering af vindmøller i det besatte Vestsahara – og bliver mødt af kritik fra bl.a. Western Sahara Ressource Watch, fordi ethvert engagement og investeringer gør det vanskeligere at finde en løsning på konflikten.

Den nye kontrakt lyder på etablering af 87 vindmølleenheder og inkluderer en femårig vedligeholdelseskontrakt. Siemens kalder projektet for Boujdour Wind Farm og betegner beliggenheden som det sydlige Marokko.

For otte år siden etablerede Siemens første gang vindmøller i Vestsahara, og har gentagne gange fået kritik af ngo’er for på den måde at støtte Marokkos besættelse af landet.

Sylvia Valentin fra WSRW, der gennem alle årene har været aktiv i kampagnen mod virksomheders økonomiske engagement i det besatte land henviser til, at EU-Domstolen flere gange har afgjort, at økonomiske aftaler med Marokko ikke må omfatte Vestsahara, da det er i modstrid med folkeretten, fordi sahrawierne – landets oprindelige befolkning – ikke er blevet konsulteret, som reglerne kræver.

Træk pengene ud

Sylvia Valentin fremhæver, at organisationen har opfordret investorer til at trække deres penge ud af Siemens og henviser til, at en kontrovers for et par år siden, da gasturbiner, som Siemens havde leveret til Rusland viste sig at blive videresendt til Krim-halvøen, som Rusland har besat. Dengang protesterede Siemens til sin russiske samarbejdspartner.

WSRW håbede, at denne episode ville påvirke Siemens, men Sylvia Valentin konstaterer, at firmaet tilsyneladende ikke har bevæget sig en tomme angående sit politiske og sociale ansvar.

”Der er en grundlæggende brist i virksomhedens holdning til FN’s regler, menneskerettigheder og due diligence, ” skriver hun på WSRW’s  hjemmeside og understreger, at banker og andre investorer, der tager hensyn til menneskerettigheder ikke kan anbringe penge i virksomheder, der ikke gør.

Organisationen advarer om, at Siemens i sin handlemåde åbent støtter Marokkos besættelse af landet ved at medvirke til opbygning af infrastruktur i landet og for at støtte Marokkos illegale krav på landet, og at påstanden om, at investeringerne også er til fordel for saharawierne er usande.

Global Aktion og en række andre organisationer har gentagne gange kontaktet Siemens og gjort opmærksom på, at deres engagement i Vestsahara er i modstrid med folkeretten og med flere afgørelser i EU-Domstolen.

EU-Domstolens mange juridiske afgørelser angående ulovlige aftaler med Vestsahara kan være vanskelige at holde rede på. Western Sahara Ressource Watch har lavet en oversigt her

Array