Vestsahara:

På cykel for Vestsahara

To unge svenskere cykler 48.000 kilometer gennem 40 lande for at skabe opmærksomhed om den oversete konflikt i Vestsahara.

Når Sanna Ghotbi og Benjamin Ladraa om et par år vender hjem til svenske Göteborg, har de været på en cykeltur, det har bragt dem gennem 40 lande og de har tilbagelagt en strækning på 48.000 kilometer – det svarer til godt og vel at have cyklet jorden rundt.

De to 30-årige svenskere gør det for at skaffe opmærksomhed om den oversete konflikt i Vestsahara, der begyndte, da Marokko i efteråret 1975 besatte nabolandet Vestsahara, der ligesom de øvrige gamle kolonier skulle have mulighed for at blive selvstændigt. Men i stedet for en lovet folkeafstemning om sin fremtid blev landet besat, og hverken FN eller resten af verden har nogensinde sat hårdt mod hårdt overfor Marokko og krævet, at saharawierne får lov til at stemme om deres egen fremtid. Det vil de to 30-årige svenskere sætte fokus på, og med deres mangeårige erfaring fra det svenske ngo- og aktivistmiljø har de allerede kontakt med aktivister og enkeltpersoner i en lang række af de 40 lande.

Cykler skaber opmærksomhed

De cyklede hjemme fra Göteborg den 15.maj og er i disse dage i Danmark, hvor de både møder Global Aktion, danske vestsaharaaktivister og bliver interviewet til Globalnyt. Senere holder de oplæg på Den Internationale Højskole i Helsingør og derefter går turen til Uldum og Askov Højskoler og den 31. maj fortæller de om turen i Mellemfolk i Århus.

De håber, cykelturen vil skabe viden og bevidsthed om saharawierne, der dels lever i eksil i ørkenen i det sydlige Algeriet og dels lever under Marokkos besættelse.

-Vi vil først og fremmest bryde den medieblokade, der er om Vestsahara, siger Benjamin Ladraa. Han har erfaring for, at når man rejser langt for en sag ved hjælp af ’sin egen maskine’ skaber det enorm interesse og opmærksomhed. Han håber, at medieopmærksomheden kan bidrage til at skabe en international bevægelse, der vil støtte saharawiernes rettigheder.

-Kravet er fortsat, at den folkeafstemning, der blev aftalt i forbindelsen med våbenhvilen mellem Marokko og selvstændighedsbevægelsen Polisario i 1991, bliver afholdt. Marokko har konstant blokeret for folkeafstemningen, siger Sanna Ghotbi.

De to understreger, at de også vil skabe kontakt mellem forskellige grupper af besatte og undertrykt folk, så de kan lære af hinandens erfaringer.

-Besættelsesmagter og undertrykkere over hele verden hjælper hinanden og lærer af hinanden. Bare se på Israel og Marokko, der har bygget mure for at holde lokalbefolkningen ude, overvåger, truer og torturerer folk.

Dem, det går ud over, kan også hjælpe og inspirere hinanden, siger Sanna Ghotbi.

Ville begynde i Japan

De to cyklister havde planlagt at indlede deres tur i Japan for to år siden.

-Japan er så langt væk fra Vestsahara, som man kan komme. Derfor ville vi starte der, siger Benjamin Ladraa. Men corona kom på tværs og derfor indleder de turen i Sverige og Danmark.

De har begge sparet op til turen. Sanna har arbejdet i en ngo og Benjamin som musiklærer, men de regner også med at fundraise undervejs – både til at finansiere turen og for at skaffe optageudstyr til saharawier både i flygtningelejrene og i det besatte område, så de selv kan være med til at dokumentere deres egen historie. Cykelturen skal også resultere i en dokumentarfilm.

Men først og fremmest lever de billigt undervejs. De har telt, sovepose og campingblus med, så der bliver ikke tale om mange hotelovernatninger. På højskolerne får de mad og overnatning som tak for foredraget, men de benytter sig også af couchsurfing, Warm Showers, Servas og andre organisationer, der giver gratis husly til fremmede.

-Og folk har allerede vist sig meget generøse, understreger de. I København bor de gratis hos en familie, der er medlem af Warm Showers.

Polisarios repræsentant i Danmark Sadafa Syeid er begejstret for initiativet.

-Excellent, siger han og tilføjer, at den slags initiativer er vigtig for saharawiernes kamp for selvstændighed, for det er en original idé, der vil skabe opmærksomhed hos en hel nye gruppe mennesker.

Udover de 48.000 kilometer, de skal cykle, har de også beregnet, at de mange bjerge, de skal krydse, i højdemeter svarer til at skulle bestige Mount Everest 27 gange.

Array