Deltag:

Nordisk Vestsahara-konference på Christiansborg

Kan de nordiske lande bidrage til en løsning på den næsten 50 år gamle konflikt om Vestsahara?

Politikere og ngo’er fra de nordiske lande vil tirsdag 14.november drøfte muligheden for at bidrage til en løsning på konflikten i Vestsahara, når FN-Forbundet holder en nordisk konference om emnet på Christiansborg.

Blandt oplægsholderne er direktør for Ålands fredsinstitut, professor Sia Spiliopoulou Åkermark. Hun fortæller med baggrund i Ålands særlige situation om risici og muligheder for Vestsahara.

Årsagen til at holde en konference om den næsten 50 år gamle konflikt nu er, at der efter mere end 20 års våbenhvile er udbrudt væbnet konflikt mellem Polisario og Marokko, og den usikre situation i Nordafrika skaber risiko for, at konflikten breder sig til de omkringliggende lande.

FN har siden 1991 haft en fredsbevarende styrke i området. Den danske generalmajor Kurt Mosgaard, der i en periode ledede FN-styrken, er blandt oplægsholderne på konferencen. Han mener, at de nordiske lande bør være mere aktive i en løsning af den gamle konflikt, og derfor holdes konferencen i samarbejde med det norske FN-forbund og Malmø FN-forening.

Blandt oplægsholderne er desuden Dr. Sidi Omar, POLISARIOs FN-ambassadør og fra år 2000 Polisarios første repræsentant i Danmark. Desuden blev Marokko inviteret til at sende en repræsentant, men landet har ikke ønsket at deltage.

Christopher W.S.Ross, FN’s generalsekretærs tidligere personlige udsending til Vestsahara fortæller, hvordan FN gennem mere end 20 år har arbejdet på at finde en løsning på konflikten.

Dagen slutter med, at repræsentanter fra de nordiske lande, Erik Hagen fra den norske støttekomité for Vestsahara og de danske folketingsmedlemmer Christian Friis Bach fra De Radikale og Søren Søndergaard fra Enhedslisten samt Sia Spiliopoulou Åkermark diskuterer, hvordan de nordiske lande kan gøre mere for at skabe fred i Vestsahara.

Konferencen er åben for alle, men tilmelding er nødvendig.
Se det samlede program og tilmeld dig her: Nordic Conference on the Conflict in Western Sahara how can the conflict be resolved before it escalates? | FN-forbundet (nemtilmeld.dk)