Marokko afviser FN’s Vestsahara anbefalinger

I november 2022 gennemgik Marokko sin fjerde Universal Periodic Review (UPR) foretaget af FN's Menneskerettighedsråd. I deres periodiske gennemgang af Marokkos menneskerettigheder, var der flere kritiske indlæg fra andre FN-medlemsstater.

I alt modtog den marokkanske regering 306 anbefalinger til, hvordan den kan forbedre menneskerettighedssituationen i Marokko og i den del af Vestsahara, som Marokko har under ulovlig militær besættelse.

Specifikt fremsatte ti lande anbefalinger om Vestsahara, herunder adskillige appeller til Marokko om at respektere det saharawiske folks ret til selvbestemmelse og til landets ressourceudvinding.

Den 24. marts 2023, tog Marokko ordet i FN’s Menneskerettighedsråd for at reagere på de mange anbefalinger, der var indsendt fem måneder før. Marokko afviser flittigt alle anbefalinger om saharawiernes selvbestemmelse og tilføjer, at spørgsmålet ikke er i Menneskerettighedsrådets domæne.

“Kongeriget Marokko accepterer ikke fem anbefalinger relateret til territorial integritet i forbindelse med den regionale konflikt indbragt for Sikkerhedsrådet, som ikke falder ind under Menneskerettighedsrådets mandat”, hedder det i den respons, der indeholder marokkanernes synspunkter. Det drejer sig om anbefalinger fremsat af Namibia, Østtimor, Venezuela og Algeriet, der i det væsentlige opfordrer til afholdelse af en folkeafstemning om selvstændighed for Vestsahara (som Marokko gik med til i FN’s forslag til en løsning fra 1988, der afsluttede krigen i Vestsahara), og for at sikre, at befolkningen i Vestsahara får retten til deres ressourcer. 

Læs den fulde tekst af disse anbefalinger længere nede (eller find dem her– anbefalinger 290, 291, 294, 302 og 305).

Derudover viser Marokkos respons, at 32 anbefalinger bliver  “helt afviste” af den marokkanske regering. For det meste opfordrer disse anbefalinger  til afskaffelse af dødsstraffen, afkriminalisering af seksuelle forhold uden for ægteskab eller forhold af samme køn og bekæmpelse af vold mod kvinder – men også for at respektere Genève-konventionen og behandle fanger i Vestsahara under humane forhold.

Rapporten fra arbejdsgruppen om Marokkos fjerde UPR, udgivet i januar i år, indeholdt allerede udtalelser fra den marokkanske regering, der indikerede dens modvilje i forhold til anbefalinger om saharawis selvbestemmelsret.

Array