Vestsahara:

Jurister og økonomer investerer i kolonimagt

Afrika Kontakt uddelte flyers og rapporter, der fortalte om hvordan Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) investerer i det besatte Vestsahara, under en gadeaktion foran Scandic Hotel hvor JØP afholdt deres generalforsamling.

”Drop investeringerne i Afrikas sidste koloni. #Disinvestsahara og stop tyveriet”, stod der blandt andet på de flyers, som aktivister fra Afrika Kontakt uddelte foran Scandic Hotel.

Læs hele rapporten om hvordan Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) investerer i Vestsahara her:

Investeringer i besat land

Mange af de delegerede, der kom fra alt fra udenrigsministeriet og kommuner til universiteter og fagforeninger, tog imod flyers og den nye rapport som Afrika Kontakt har udgivet. Rapporten dokumenterer at JØP og 26 andre store danske banker og pensionsselskaber investeringer i firmaer, der udvinder naturresurser i det besatte Vestsahara.

Vestsahara har været besat af Marokko siden 1975, og det er imod såvel Geneve-konventionen, FN’s konvention om økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder og anbefalinger fra såvel FN og folketinget, at investere i og udnytte resurser fra kolonier som Vestsahara. I hvert fald uden at landets oprindelige befolkning, saharawierne, både drager fordel af disse investeringer og accepterer dem, hvilket de ikke gør.

Dokumenterer uetiske investeringer
JØP hævder at man har ”en målsætning om at investere ansvarligt” og at selskabet ”skal følge de love og internationale konventioner, som Danmark har tiltrådt” i deres seneste årsrapport.

Men Afrika Kontakts har i en ny rapport, ”Investeringer i et besat land”, systematisk gennemgået bankernes og pensionsselskabernes investeringer, og har fået bekræftet JØPs investeringer i Vestsahara.

For JØPs vedkommende, drejer det sig om samlede investeringer for over 20 millioner kroner i det schweiziske olieselskab Glencore PLC, det amerikanske olieselskab Atwood Oceanics, det franske konstruktionsfirma VINCI Group, det australske gødningsproducent Incitec Pivot Ltd. og det amerikanske kemikaliefirma FMC Corp, der alle importerer naturresurser fra Vestsahara.

”Udnyttelsen af naturresurserne sikrer, at Marokko profiterer på besættelsen af Vestsahara. Danske investeringer i resurseudbytningen er altså med til at legitimere besættelsen, forlænge konflikten og nægte saharawierne adgang til deres egne resurser”, konkluderer rapporten.

Forslag om menneskeretsansvar
På JØPs generalforsamling, stillede medlemmerne et dagsordenspunkt, der vil pålægge JØP at efterleve FN’s retningslinjer for virksomheders menneskeretsansvar, og sælge aktier i firmaer der ikke gør dette.

Men selvom punktet skulle blive vedtaget, har JØP tidligere været tilbageholdende med at disinvestere i etisk tvivlsomme firmaer.

Aktiechef i JØP, Claus Theilgaard, fortalte således i juni Jydske Vestslysten, at ”vi tror på, at dialog er det bedste redskab til at skabe forandring. Hvis vi sælger har vi ingen mulighed for at påvirke dem”. Og dette var om et madvarefirma som man havde investeret i, som viste sig at købe fiskemel fra en underleverandør, som handlede med slaver.

Se om din bank eller pensionskasse investerer penge i firmaer der handler med Vestsaharas kolonimagt Marokko, og send et forformuleret brev til dem her: https://afrika.dk/kampagne/drop-investeringer-i-vestsahara