Et voksende ’special relationship’ mellem Marokko, Israel og USA?

Israel lægger pres på Trump om støtte til Marokkos besættelse af Vestsahara.

Vestsahara som en lille, men uhyre vigtig, brik for de regionale og globale stormagter

I februar kunne den amerikanske nyhedsside ’Axios’ fortælle om diskussioner mellem Israel og USA angående udvidet samarbejde med Marokko. Israels premierminister Netanyahu sendte sin sikkerhedsrådgiver Meir Ben-Shabba til Trump-administrationen for at argumentere for USA’s støtte til Marokko i spørgsmålet om Vestsahara. Marokko har haft alliancer (ikke mindst i form a økonomisk støtte) med Israel og USA i mange år. USAs længstvarende venskab med en anden nation er faktisk med Marokko, som nedfældet i deres ’Treaty of Friendship’ fra 1787. Men når Israel presser på, for at USA skal støtte Marokkos besættelse af Vestsahara, er det naturligvis ikke uden at forvente noget til gengæld fra Marokko.

Israel og Marokko har nemlig også et slags ’special relationship’, i det at Israel og USA har støttet Marokkos krig mod det anti-imperialistiske Algeriet, som til gengæld har været en trofast allieret for Vestsaharas befrielsesorganisation Polisario og utallige andre frihedsbevægelser i Afrika, for ikke at nævne deres støtte til Black Panther bevægelsen fra USA. Marokko og Israel har ingen officielle, diplomatiske forbindelser, men de samarbejder i sikkerhedsspørgsmål og Israel forsøger at normalisere forholdet officielt.

Positioner og Alliancer – ’det er kompliceret’

Men hvordan skal Marokko placere sig i forhold resten af den afrikanske og arabiske verden, og især i forhold til palæstinensernes frihedskamp? Og hvem presser på for, at Vestsahara endelig opnår den længe lovede folkeafstemning?

Marokko kan ikke lave aftaler med USA eller Israel, der ikke anerkender Palæstinensiske rettigheder. Det marokkanske kongedømme har altid støttet palæstinensernes sag, og den marokkanske befolkning vil nok ikke gå med til at man forråder sagen for at få mere støtte til en ’annektering’ af Vestsahara.

Vestsahara er ikke inviteret med til disse diskussioner, naturligvis, og heller ikke deres stærke støtte, Algeriet. Den Afrikanske Union er ineffektiv, og i EU spiller den gamle kolonimagt Frankrig også på Marokkos hold. Og Danmark? Hvornår anerkender Danmark Vestsahara?