Første besøg i Vestsahara

I begyndelsen af september besøgte Steffan de Mistura for første gang, siden han i 2021 blev udpeget som FNs generalsekretærs personlige udsending til Vestsahara, både Marokko og Vestsahara, og den 11.september mødtes han med Polisarios leder, præsident Brahim Ghali i New York.

Det er Steffan de Misturas håb, at få Marokko og Polisario til at diskutere en løsning på konflikten, men de to parter har ikke mødtes officielt siden 2019, og har aldrig haft reelle forhandlinger om en løsning.

Under sit besøg besøgte han både hovedstaden el Aiun og byen Dakhla i det sydlige Vestsahara. Han blev præsenteret for forskellige infrastrukturprojekter, hospitaler og en menneskerettighedskommission, som Marokko har etableret. Han mødte også forskellige organisationer fra civilsamfundet, bl.a. kvindegrupper, der gjorde ham opmærksom på, at en række af de lokale repræsentanter, han var blevet præsenteret for, ikke repræsenterede sahrawierne, og de fortsat ønskede en folkeafstemning om landets – og deres – fremtid, og at de ønsker at blive genforenet med deres familier, som siden den marokkanske besættelse har befundet sig i flygtningelejre i Algeriet. De gjorde ham også opmærksom på, at flere aktivister var fængslet, så de ikke kunne komme i kontakt med ham under hans besøg. 

Præsident Trump anerkendte, som en af sine sidste handlinger som præsident Marokkos krav på Vestsahara – en handling, som præsident Joe Biden ikke senere har trukket tilbage. Marokko præsenterede i 2007 en autonomiplan for Vestsahara for at undgå den lovede og planlagte folkeafstemning om Vestsahara, men Polisario støtter ikke planen, der fastholder Marokko i Vestsahara.